Molly & Sus - Klara Persson

Fotograf: Albin Bogren.

Bok: Molly & Sus, 2013, Urax förlag
Placering: Barnmottagningen, vån 07, Gävle Sjukhus

Klara Persson har skildrat en av de där nära relationerna som många upplever under barndom och uppväxt när två människor går upp i varandra så till den grad att gränserna för vem som är vem blir otydliga.

Molly & Sus är ett samtida relationsdrama i bilderboksform från 2013.

I boken möter vi systrarna Molly och Sus som föds med hopväxta flätor vilket gör att de aldrig någonsin behövt säga Hej eller Hejdå till varandra. De gör allt tillsammans. Det finns bara två människor i boken och det är de två flickorna, vilket skapar en koncentration åt relationens utveckling, vilket är den narrativa tråden i berättelsen.

Vi får följa systrarna i identifikationen och i det som leder fram till uppbrottet när de bryter sig loss och blir var sina individer, tillsammans. Klara Persson placerar in dem i en vardagsrealistisk miljö där bildberättandet står för både trevnad och för en utökad berättelse. Såväl text- som bildberättandet har något summariskt över sig.

Det finns bara alldeles tillräckligt många detaljer, samtidigt som både text och bild ger hintar om en uppsjö av nyanser och sammanhang. En del av konflikten beskriver hon till exempel såhär: ”Som vanligt slog armbågarna i varandra när dom borstade tänderna. Molly var högerhänt och Sus var vänsterhänt. Dom krockade varje dag men dom brukade liksom inte märka det.”

Klara PerssonFotograf: Albin Bogren.

Klara PerssonFotograf: Albin Bogren.
 
Molly & Sus placerades på Barnmottagningen, Gävle Sjukhus hösten 2014, i samband med uppfräschning av lokalerna och produktion av ny konst av Helga Steppan, KontorKontur och Matilda Ruta. Designgruppen KontorKontur utgick ifrån färgsättningen i Klara Perssons bilder när de färgsatte lokalerna. Klara Persson har en masterutbildning i Design vid HDK, Göteborgs Universitet och har belönats med både utmärkelserna Slangbellan (Författarförbundets pris för bästa debutanten i barn- och ungdomsgenren) och Snöbollen – årets svenska bilderbok. Läs mer på http://www.klarast.com/