Dansverksamhetens residensarbete

Region Gävleborgs arbete med att driva och främja konstnärliga residens i Gävleborgs län och med koppling till länet går under samlingsnamnet AIR X.  Konstnärliga residens ger konstnärer och andra kreativa yrkespersoner tid, utrymme och resurser till att arbeta, enskilt eller kollektivt, inom områden i deras verksamhet som medför ökad insikt eller fokus.

Dansverksamheten på Kultur Gävleborg jobbar långsiktigt med en geografisk spridning av residensen och främjar att residensen aktivt ska samspela med andra danshändelser i länet samt att de ska ske under olika årstider.

Konstnärliga residens skapar produktionsmöjligheter och gynnar tillgången till konstupplevelser i fler sammanhang, i linje med delaktighetsmålet och den regionala kulturplanen. Det ger stöd till det professionella konst- och kulturlivet. Det gynnar också lokal och regional samverkan, stimulerar nationell och internationell kulturell inspiration och påverkan, bidrar till konst- och kulturområdesöverskridande samverkan och möjliggör akademisk samverkan och höjd.
Dansresidens skapar sammanhang, synliggör dansen, förflyttar dansen till nya rum och bjuder in till möten, både planerade och spontana. Förutom Region Gävleborgs dansverksamhet jobbar PHIDR - DansPlats Skog, Viksjöforsbaletten och PJDC forskningscenter kontinuerligt med residens i länet.

Dansresidenser i Gävleborgs län arrangerade av Kultur Gävleborg i samarbete med andra aktörer:
•      Lucas Carlsson residens, Hälsingegårdar i Ljusdal och Sandvikens kommun 2018
•      Viktor Fröjd, Söderhamns teater 2019
•      PRUVALAZZU av Won Won-Myeong, Slottescenen Ljusdal 2020 och 2021
•      TRIA av Helena Franzen, DansPlats Skog 2020
•      Fieldwork av ShantiLoco Collective, Järvsö 2021 och 2022
•      Le Scénario av Philip Berlin, PJDC forskningscenter 2022 och 2023
•      BRITA av Erika O’Neill, Kulturcentrum Sandviken 2022

Mer om Kultur Gävleborgs residensverksamhet