DansDialog

Välkomna till höstens DansDialog lördag 14 oktober 10.00-16.00 i Peter Stormaresalen på Kulturhuset i Bollnäs.

Denna gång på DansDialog möter vi dansaren och koreografen Nea Landin som ursprungligen är från Hälsingland men är nu baserad i Stockholm. Hon kommer leda en praktisk workshop i dans men också kort prata om hennes frilansande arbete.

Efter lunch får vi ta del av Micke Strids communitymetod ”Tag Plats” då han leder oss i en praktisk klass i just detta; communityprojekt är deltagarbaserade möten mellan professionella konstnärer och till exempel människor boende på en specifik plats.

Vi avslutar dagen med gemensamt samtal där vi bland annat får veta mer om Sandvikens nya satsning ”Dansfest”.

DansDialogens höstträff är förlagd just i Bollnäs då Bollnäs dansar startar den Lördagen, så direkt efter DansDialogen kan du gå en trappa upp på stora scenen och passa på att se årets upplaga av Open Stage som är en öppen scen för olika dansgrupper i olika åldrar.

Läs mer om Bollnäs dansar

Varmt välkomna alla dansintresserade och engagerade med och utan erfarenhet till Bollnäs den 14 oktober.

Arrangör: Kultur Gävleborg i samarbete med Riksteatern Gävleborg och Bollnäs Kommun

Anmälan

Anmäl dig genom anmälningsformuläret nedan. Att delta är kostnadsfritt men anmälan krävs.

Vi bjuder på lunch och fika.

Sista dag för anmälan är tisdag 10 oktober.

Program

10.00-10.15 Välkommen Matilda Björkbacka, Kultur Gävleborg och Hanna af Kleen, Riksteatern Gävleborg

10.15-12.00 Workshop med Nea Landin

Nea Landin är dansare, performer och koreograf. Hon rör sig inom nutida dans, performance, installationskonst, teater och teknologi. Neas koreografiska praktik sätter fantasi och meningsskapande i relation till kroppslighet och digitala medier. Exempel på tidigare verk är "OTHER", ett förvridet videomöte för två deltagare som utforskar intimitet på distans, och “desktop.dreams", ett live-streamat dansverk som utspelar sig på datorskrivbordet och tar upp frågor kring existens och vår relation till cybervärlden.

Som dansare har Nea samarbetat med bl.a. Robin Jonsson, Adèle Essle Zeiss, Claire Parsons Co, Noah Hellwig, Uncover Choreography, Iraqi Bodies, Christina Tingskog, Valencia James, Scott Cazan, Felix Skalberg, Ron Howell och No Deadline, i projekt som undersökt bl.a. artificiell intelligens, virtual reality, normkreativitet, publikdeltagande och intermedia-konst.

Workshopen utforskar det mellanmänskliga mötet och använder sig av synkronisitet, spegling och tillit som främsta verktyg. Klassen utgår ifrån ledda improvisationer och är öppen för alla som är intresserade av dans, med mer eller mindre erfarenhet.

12.00-13.00 Lunch

13.00-15.00 Workshop med Micke Strid

Micke Strid är koreograf och dansare som är verksam runtom i Sverige och även internationellt. Under de senaste 15-20 åren har Micke skapat Danscommunityprojekt på olika platser i landet, projekten är deltagarbaserade, inkluderande och blir till i mötet med människorna som deltar med inspiration av deras tankar och berättelser.

I "Tag Plats" skapar vi en välkomnande atmosfär med hjälp av dans, musik och rörelse där deltagarna får möjlighet att ta plats, bli sedda, få sin berättelse hörd och ge utlopp för sin kreativitet.

Möten sker över åldersgrupper, olika kulturella bakgrunder och historier med fokus på resan vi kallar livet. Vi utgår ifrån varje deltagares egna möjligheter till rörelse som vi tillsammans utvecklar till dans och rörelse. Detta sker utan krav på prestation (Ingen tidigare vana av dans är nödvändig), genom olika rörelseövningar och samarbetsövningar där vi närmar oss rörelsen på ett lekfullt inbjudande sätt.

Vi bygger upp förtroende och skapar trygghet för deltagarna så att de kan dela med sig av det de känner är viktigt; högt och lågt - inget är tabu.

Det viktigaste är att deltagarna tillsammans med konstnärerna får möjligheten att utforska sin egen kreativitet, dansa, spela och utvecklas i sammanhanget. Vi hittar nya vägar att inspirera och inspireras av varandra.

15.00-16.00 Samtal och fika

Kontakt