Björnarnas dagis - Katarina Strömgård

Bok: Björnarnas dagis, 2012, Bokförlaget Opal AB
Placering: Familjecentralen Andersberg, Gävle

Katarina Strömgård

Björnarnas dagis är skapad av Katarina Strömgård. Region Gävleborg har köpt in ungefär hälften av originalmålningarna och gjort en inramning speciellt anpassad för barn och vuxna för att kunna se tillsammans. Dessa bilder fick en permanent placering våren 2013 på Familjecentralen i Andersberg.

Boken Björnarnas dagis handlar om ett barn som är sjukt och måste stanna hemma från förskolan. Från sitt lägenhetsfönster kan barnet se en förskola och en vardag som hen känner igen, men inte får ta del av just idag. På natten vaknar barnet av att det lyser nere på gården och springer ut och möter där en helt vanlig förskoleverksamhet. Fast barnen är björnungar och den stora tröstande kramen när något blir tokigt får man av pedagogen Majbjörn, en stor brunbjörn med lurvig päls och snälla ögon. 

På ett fint sätt blandar Strömgård barndomsnära fantasi och vardagsrealism i fantastiska målningar med akvarell som bas. Genomgående går de i en magisk lila ton som omfamnar hela historien. Berättelsen bär på mycket igenkänningspotential och är full av känsloladdade situationer, konflikter och regler för vad man får och inte får göra, som man som vuxen kan prata om med barnen när man tittar på bilderna och läser boken.

Katarina Strömgård

Med fokus på barn, unga och barnfamiljer

På Familjecentralen i Anderberg samarbetar fem olika verksamheter med fokus på barn, unga och barnfamiljer.

Mottagare för bilderboksillustrationerna är ett arbetslag som består av bland annat en förskollärare, en sjuksköterska, en socionom, en barnmorska och en bibliotekarie. Som exempel ägnar bibliotekarien för barn och ungdom två timmar om dagen åt att arbeta pedagogiskt med bilderboksläsning i Öppna förskolans verksamhet. Deras lokaler används även som väntrum och kurslokaler för MVC, BVC och Socialtjänsten. 
 
Katarina Strömgård har bland annat fått Augustpriset för bästa barn och ungdomsbok 2005, tillsammans med författaren Bo R Holmberg för bildromanen ”Eddie Bolander och jag”.