Linda Bäckströms skissförslag till Hudiksvalls sjukhus.

Linda Bäckström, Framtidsbygget Hudiksvall

Sedan början av sommaren 2023 har Linda Bäckström fått uppdraget att genomföra sitt skissförslag för den konstnärliga miljögestaltningen i samband med nybyggnationen av Teknikhuset (hus 22) vid Hudiksvalls sjukhus. Gestaltningen kommer ta form vid den 25 meter långa och nästan 7 meter höga gabionmuren som planeras byggas nedanför hus 11.

Till den konstnärliga gestaltningen för Hudiksvalls sjukhus med titeln ”Festen”, har Bäckström inspirerats av Hälsinglands natur med blånande berg och Hälsingegårdarnas interiörmåleri. Målningarna fungerar som tydliga tidsmarkörer för ett svunnet, men samtidigt nutida skede medan bergen fungerar som en konstant och oförneklig närvaro i landskapet. Aluminiumverket ska placeras utmed gabionmuren som en relief. Det kommer få en textil liten uppblåst form från framtagningen i textilformar – en teknik konstnären ofta arbetar med - och skapar på så vis en kontrast till murens hårda stenfasad.

Sjukhuset är en plats för starka känslor och livsavgörande ögonblick. Genom att låta sig inspireras av Hälsingegårdanas tradition av schablonmåleri i festsalar lyfter Bäckström sjukhusvistelsens positiva och omsorgsfulla sidor och påminner oss om att fira både små och stora händelser.

Om Linda Bäckström

Linda Bäckström (f. 1982) bor och verkar i Stockholm, men är född och uppvuxen i Gävle. Hon arbetar främst med skulptur och installation, där hennes konstnärliga process påminner om en skräddares arbetsmetoder, så som tillverkning av mönster, provningar och justeringar.

Bäckström arbetar med gjutformar sydda i bomullstyg som hon fyller med polyurethanskum och när det torkat tas tyget bort. Genom tekniken skapas en yta som lämnar spår av tygets veck och sömmar, vilket tillåter formen att till viss del ändra skepnad. Det är som en slags formtagning där originalet aldrig finns från början, utan det byggs upp under processen och blir sedan den färdiga skulpturen.

”Jag gillar känslan av fabrik och massproduktion: när jag till exempel tillverkar mängder av kedjor, då gjuts varje kätting i en egen form som på löpande band men i resultatet blir det fina att alla har individuella avvikelser. Många av mina verk relaterar till varandra, från research till materialet. De bryter ofta, i dess material och teknik, de vanliga proportionerna och storleksförhållandena genom att svälla upp och svämma över”, så berättar hon om sin egen arbetsprocess.

Konstnärens hemsida

Bakgrund till projektet

Hudiksvalls sjukhus kommer inom de närmsta tio åren att genomgå flera större om-, ny- och tillbyggnationer i det så kallade Framtidsbygget. Just nu pågår etapp 2, vilket innebär ett nytt servicehus (hus 25), teknikhus (hus 22) och kulvertsystem (hus 98). I samband med detta har flera konstnärer bjudits in för att skapa gestaltningar i relation till den nya miljön, både den fysiska platsen och människorna som vistas där.

Läs mer om Framtidsbygget