Skapa Dans

Skapa Dans är en nationell koreografitävling där dansare från olika dansstilar och olika bakgrund kan delta. Tävlingen är för unga dansare mellan 14-22 år (gäller året en fyller)

Region Gävleborg deltar inte under 2021.

I Skapa Dans bedöms koreografierna av en jury som bland annat tittar på hur musiken använts, hur en använder sig av rummet/scenen och hur rörelsematerialet har komponerats ihop. Utförandet är så klart viktigt men inte avgörande, tonvikten i juryns bedömning ligger inte på danstekniken utan på koreografin som helhet. Varmt välkommen med din anmälan senast 9 oktober via anmälningsformuläret nedan.

Årets regionfinal för Gävleborg och Dalarna är den 18 oktober kl. 16.00 på Gävle Teater. Repetitioner påbörjas tidigare samma dag, efter den 9 oktober kommer mer information till alla som är anmälda.

I och med Covid-19 så ser vinnarpriset 2020 annorlunda ut. Riksfinalen som i vanliga fall sker under fyra dagar på höstlovet i Stockholm är i år digital. Alla bidrag som tävlar i regionerna filmas och vinnaren från respektive region får tävla med sitt inspelade bidrag i Skapa Dans Riksfinal Digital fredag 30 okt kl. 18.00. Jury och konferencier finns på plats live på Riksteatern Hallunda och tävlingen streamas ut i regionerna.

I pausen när juryn överlägger får publiken se mellanakter och i slutet av tävlingen presenteras vinnarna och bidragen spelas upp igen. Vinnarna kommer ringas upp live efter vinsten och intervjuas av konferencier.
Detta innebär att årets vinnare i den regionala tävlingen istället vinner en inspirationsdag i regionen i form av exklusiv workshop och coaching av en koreograf, dansfotografering och föreställningsbiljetter.

Om vinnaren i den regionala tävlingen är från Gävleborg kommer det anordnas en gemensam visning av riksfinalstreamingen den 30 oktober där vi gemensamt tittar på den livestreamde finalen!

Information om fribiljetter för att se den regionala tävlingen den 18 oktober

För att tävla i Skapa Dans

  • Behöver du vara 14-22 år.
  • Behöver du vara skriven i eller ha anknytning till Gävleborg eller Dalarnas län.
  • Koreografin du tävlar med skall vara minst 3 minuter och max 4,5 minut.
  • Kan du tävla som solist, duo eller grupp, dock max 6 deltagare i grupp.
  • Får ni tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
  • Behöver du ha ljudmedia som fungerar, skicka in ljudfil till matilda.bjorkbacka@regiongavleborg.se senast den 9 oktober.

Att delta i tävlingen är kostnadsfritt.

Se till att komma i tid till repetition och ha med dig kostym samt ta eget ansvar över uppvärmning. Tävlingen är helt drogfri.

Regionfinalen anordnas av Kultur Gävleborg och Dalateatern