Konstverk Landskap med stenar (Okänt år)av Harry Moberg
Philip von Schantz, Vinbär, beskuren.

Landskap med stenar (Okänt år)

Konstnär: Harry Moberg
Teknik:
Grafik, träsnitt
Placering:
Företagshälsan Bergsjö

I Harry Mobergs träsnitt Landskap med stenar breder ett landskap ut sig där en bergvägg reser sig i bakgrunden medan tunga stenblock ligger utspridda i förgrunden, nästan som vilande kroppar. Bildens färger är dova, nästan dämpade, vilket ger ett intryck av stillhet – man kan nästan känna den varma, torra luften som doftar av damm och  jord.

Landskap med stenar är ett verk som öppnar sig i flera lager. Det vi först ser – de stilla bergen, stenarna i förgrunden – samspelar med ett lugn där dessa jättar står som orubbliga och stilla, men långsamt kanske det väcks en annan känsla, en känsla av att något är i rörelse.

För även berg och kroppar av sten förändras – om än mycket långsamt. Det sker så stilla att det mänskliga ögat inte märker det, men processen pågår ständigt. Berget skiftar, ytan vittrar, vatten rinner och skär genom skåror som med åren blir till fåror, som så småningom blir till dalar. I Mobergs verk syns också andra spår – vägar som skär genom sluttningarna, kanske skapade av människor som färdats genom landskapet. Spåren rymmer på så sätt både naturens detaljer och människans närvaro som tillsammans bildar ett landskap av minnen.

Denna långsamma förändring kan spegla det mänskliga – hur vi också påverkas av tid, tryck och erfarenheter. Det som först verkar oförändrat visar sig ha skikt, lager och spår. Att betrakta Landskap med stenar kan därför bli ett sätt att närma sig både landskapet och sig själv – att se hur förändring och stillhet samverkar, och att finna lugnet i det ständigt pågående.

Om konstnären

Harry Lennart Moberg (1927–2018) var målare och grafiker, född i Öregrund och verksam i Sverige samt internationellt. Han studerade i Frankrike och Spanien, vilket präglade både hans färgskala och formspråk.

Moberg arbetade med både måleri och grafik – ofta i form av träsnitt och etsningar – och hade en stark känsla för landskapets stilla dramatik. Han finns representerad i samlingar som Göteborgs konstmuseum, Värmlands museum och Örebro läns museum. Bland hans offentliga utsmyckningar märks arbeten för Kristinehamns stadshus och Svenska Riksbyggen.