Brukarinflytande psykisk hälsa

I Gävleborg har personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa möjlighet att vara delaktiga och ha inflytande över vård och omsorg. Detta gäller både på individnivå, verksamhetsnivå och systemnivå.

Patienter, brukare och närstående är en viktig resurs i både utvecklingsarbetet och genomförandet av insatser inom vård och omsorg för vuxna personer med psykisk ohälsa. Syftet är att förbättra och kvalitetssäkra vård och omsorg för den enskilde. Förutom att det är lagstadgat att man som patient alltid ska ha möjlighet att påverka i sin egen vårdprocess, så är det fastställt att insatser också har bättre effekt om brukares erfarenheter och kunskap på gruppnivå tas tillvara. Detta kallas för evidensbaserad praktik och handlar om att bygga vård och omsorg enligt bästa tillgängliga kunskap. Det är ett systematiskt arbetssätt som gäller i Gävleborg såväl som i hela landet.

Kontakt

Emelie Lundin
Samordnare
emelie.lundin@regiongavleborg.se
072-215 11 42

Innehåll

Det som är aktuellt och nyheter finns längst ner på denna sida. Du kan också se det på sidan Aktuellt.

I Gävleborg finns flera olika verksamma intresseföreningar som arbetar för psykisk hälsa och som också organiserar personer med egen erfarenhet. Det är föreningar som både har brukare, närstående och andra intresserade som målgrupp. En del föreningar är specifikt inriktade mot en särskild diagnosgrupp medan andra arbetar med frågor som handlar om socialt utanförskap eller stigmatisering och ökad kunskap kopplat till området psykisk ohälsa.

Kontaktuppgifter till föreningarna i Gävleborg

En brukarstyrd brukarrevision är en typ av kvalitetsundersökning av en psykiatrisk eller socialpsykiatrisk verksamhet, och som utförs av personer med egen erfarenhet av psykisk funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa. Vid en brukarstyrd brukarrevision möter brukarna och patienterna revisorer som själva upplevt liknande saker, och det ger en särskild kraft och effekt i undersökningsmetoden. I Gävleborg är en brukarrevisor också en person som utifrån sina erfarenheter själv organiserat sig i en patient- eller brukarförening. Att den som blir intervjuad eller får svara på en enkät tillfrågas av någon som själv kommer från målgruppen brukar uppskattas. Det ger ett öppnare och
tryggare klimat att utforska i. Det stärker hoppet och ökar delaktigheten. Brukarstyrda brukarrevisioner är därför ett värdefullt verktyg som hjälper oss att tillsammans förbättra och utveckla välfärdens insatser.

I Gävleborg samverkar länsledningen (Region Gävleborg och länets tio kommuner) med aktiva brukarföreningar genom ett systematiskt arbete med brukarstyrda brukarrevisioner. Det finns en grupp utbildade brukarrevisorer som inom ramen för det samarbetet kan delta i arbetet, och man utgår från den modell för genomförande som tagits fram av Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).

Genomförda brukarrevisioner i Gävleborg

Brukarrevision SIP Gävleborg 2022 (pdf)

Aktuellt