Checklista brukarinflytande

Ett sätt att få in en rutin och ständig påminnelse om hur vi jobbar med brukarinflytande eller inte är att använda "Checklistan för brukarinflytande" vid stort eller litet förändringsarbete. En rutin som vi kan checka av vid varje tillfälle för att legitimera och motivera beslut.

Checklistan för brukarinflytande

  1. I vilken utsträckning bygger beslutet om det här utvecklingsarbetet på vad målgruppen själv beskrivit?
  2. I vilken utsträckning bygger målen för utvecklingsarbetet på vad målgruppen själv beskrivit?
  3. Har målgruppens berättelser och synpunkter påverkat hur man planerar att genomföra arbetet?
  4. I vilken utsträckning genomförs utvecklingsarbetet tillsammans med målgruppen eller med företrädare för målgruppen?
  5. I vilken mån planerar man att utvärdera arbetets framgång tillsammans med målgruppen?

Checklistan kan användas både på strukturell nivå, gruppnivå och individuell nivå. När ett projekt eller förändringsarbete inleds, en ny handlingsplan skrivs eller vid ett individuellt möte när personal och brukare gemensamt gör en vårdplan eller genomförandeplan kan vi ta hjälp av checklistan.

Hur finner ni svaren på checklistans frågor?

Om ni bestämmer er för att använda checklistan i ert arbete så kommer nästa fråga, hur gör ni för att ta reda på svaren på frågorna? Vad har ni för möjligheter idag att fråga brukarna ni jobbar med vad de har för behov eller vad de vill se för förändringar? Vilka kan ni testa en ny idé på? När passar det att ni frågar enskilda brukare, en grupp brukare eller företrädare för brukarföreningarna? På vilket sätt kan vi få till en struktur och en löpande dialog som gör att vi oftare kan ge positiva svar på checklistans frågor?

Brukarinflytande är att bygga förändringsarbetet utifrån hur brukarna beskriver och bedömer sina behov. Det innebär att aktivt lyssna på brukarna, inte bara höra eller tro sig veta, utan aktivt lyssna och att agera utifrån det. Att våga fråga, att låta brukarna vara med i utvecklingsarbetet och ge dem förtroendet att avgöra om det blev rätt resultat.

Punkt fem i checklistan är viktig: Hur ska utvecklingsarbetet följas upp och utvärderas? Man kan alltid fråga brukarna om de tycker att något blev bra, men då är det förstås viktigt att de också varit med och formulerat målen för vad arbetet ska leda till – och om det ska kännas meningsfullt för dem måste de också känna att syftet med förändringen handlar om sådant som de själva och andra brukare varit med och tagit initiativ till.

Därför behöver vi ha en löpande dialog med brukarna på olika nivåer för att ge dem möjlighet att beskriva sina behov och vad de tycker skulle vara bra för att möta de behoven.

Inflytande på olika nivåer

Ett exempel på hur inflytande på olika nivåer kan kopplas ihop är Patientforum. Patientforum kan varje enskild patient lämna synpunkter på hur de upplever att det fungerar på t ex avdelningen och de får samtidigt ta del av vad de andra patienterna på avdelningen har för synpunkter, detta lyfts löpande till varje avdelnings eget förbättringsarbete. Alla frågor besvaras och en plan för hur man ska förändra och förbättra det som kommit upp återkopplas till nästa patientforum. Kunskapen från forumen på de olika avdelningarna sammanställs och skapar ett bra underlag för dialogen mellan ledning och brukarföreningar på strukturell nivå.

"Inflytande som strategi för verksamhetsutveckling"

Ta del av en mycket pedagogisk, 11 minuter lång film "Inflytande som strategi för verksamhetsutveckling”, producerad av Mårten Jansson, NSPH, där ni steg för steg får perspektivet på vad brukarinflytande kan bidra med utvecklingsmässigt för medarbetare och verksamhet och brukare.

Inflytande måste kännas meningsfullt för både brukare och personal

Brukarinflytande behöver finnas integrerat i allt löpande arbete. Det behöver finnas på flera nivåer och varje nivå kan berika och ge förutsättningar att göra något bra på en annan nivå.

Med checklistans hjälp får ni en möjlighet att knyta ihop de tre nivåerna. Besluten fattas ofta på en strukturell nivå men om besluten och målen för utvecklingsarbetet ska bygga på brukarnas berättelser så måste det finnas en aktiv dialog både mellan enskilda brukare och personal och mellan grupper av brukare och den verksamhet de använder (t.ex. i patientforum) för att få en gemensam bild av brukarnas behov och mål och om verksamhetens uppdrag och möjligheter att utvecklas.