Frågor och svar – bolagisering av offentligt drivna hälsocentraler

Om det politiska initiativet och projektet

Bolagsbygget är namnet på det projekt som regiondirektören tillsatte i samband med ett beslut i regionstyrelsen den 28 november 2024. Projektet har i uppdrag att inventera och planera det operativa arbetet för att genomföra bolagiseringen av de offentligt drivna hälsocentralerna.

Den politiska ledningen i Region Gävleborg vill bolagisera de offentligt drivna hälsocentralerna i syfte att trygga en säker vård för alla invånare i länet och att medarbetarna ska få bättre arbetsvillkor och en bättre arbetsmiljö. Den politiska ledningen framhåller följande syften:

  • En god och nära vård: Bolagiseringen är ett nästa steg i att utveckla och förverkliga målen inom en god och nära vård, vilket syftar till att ge en mer tillgänglig och personcentrerad vård.
  • En mer tillgänglig primärvård: Genom att skapa enheter med större handlingsfrihet och mandat kan hälsocentralerna bli mer flexibla och anpassade efter invånarnas behov. Förhoppningen är att patienterna ska uppleva att tillgängligheten till hälsocentralerna blir bättre än idag.
  • Ett närmare ledarskap: Genom att fokusera på ett nära ledarskap och nya arbetssätt skapas goda förutsättningar för medarbetarna att påverka sin arbetsplats och sitt dagliga arbete.
  • En ekonomi i balans: Bolagiseringen kan på så sätt leda till bättre ekonomiska förutsättningar och ökade möjligheter att utveckla vården.

De strategiska utgångspunkterna i utvecklingsplanen som nu utkristalliserats (slutet av juni 2025) är tydligare styrning och ledning för en bättre arbetsmiljö, samordning för utveckling med fokus på patientnytta och mer effektiv uppföljning och lärande. Hur det ska genomföras formar projektet, styrelsen, vd och verksamheten (via verksamhets- och vårdenhetschefer) tillsammans med start hösten 2025.

En bolagisering av de offentligt drivna hälsocentralerna innebär att dessa verksamheter får en ny styrmodell och bildar ett bolag som ägs av Region Gävleborg.

Det ska finansieras med offentliga medel, precis som tidigare. En projektgrupp bland annat bestående av de högsta cheferna och representanter för de berörda verksamheterna i Region Gävleborg leder arbetet med att ta fram de lagliga förutsättningarna för det nya bolaget och en åtgärdsplan hur övergången ska genomföras i praktiken. Över 800 på 25 hälsocentraler medarbetare berörs.

Målet är att utveckla primärvården till att bli ännu mer hållbar och attraktiv. Uppdraget att utveckla och förbättra vården fortsätter som tidigare – tillsammans (oavsett organisationsform).

Bolagsordningen – Platina id 01-867924 (word) är ett juridiskt dokument som anger hur bolaget ska fungera och styra sin verksamhet. Det reglerar aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision.

ägardirektivet – Platina id 01-867916 (word) anges vad bolaget har mandat att besluta om och vad det får göra. Det reglerar förhållandet mellan bolaget och ägaren samt anger principiella frågor som regionfullmäktige ska ta ställning till. Det beskriver avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva.

Frågor och funderingar tas omhand och besvaras så snart svar finns. Ställ dina frågor till din chef, som kan ta dem vidare till projektet och styrgruppen. Du kan även mejla projektet på bolagsbygget@regiongavleborg.se.

Om bolagsbildning och organisation

Det blir ett aktiebolag. Juridiskt ändras driftsformen från förvaltning till aktiebolag. Bolaget ska finansieras med offentliga medel, precis som tidigare.

Bolagsordningen – Platina id 01-867924 (word) är ett juridiskt dokument som anger hur bolaget ska fungera och styra sin verksamhet. Det reglerar aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision.

ägardirektivet – Platina id 01-867916 (word) anges vad bolaget har mandat att besluta om och vad det får göra. Det reglerar förhållandet mellan bolaget och ägaren samt anger principiella frågor som regionfullmäktige ska ta ställning till. Det beskriver avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva.

 

Det juridiska bolaget bildades under 2025 som en del av det förberedande projektarbetet. Bolaget kommer att ges tillträde och därmed bedriva verksamhet första delen av 2026.  

Ett förslag är att den basverksamhet som enligt hälsovanshandboken bedrivs på de offentligt drivna hälsocentralerna i Region Gävleborg kommer att ingå i bolaget. Det omfattar cirka 800 medarbetare på 25 hälsocentraler..

Styrelsens ledamöter valdes av regionfullmäktige på förslag av valberedningen. Detta skedde 6–7 maj 2025 i samband med att ägardirektiv – Platina id 01-867916 (word) och bolagsordning – Platina id 01-867924 (word) antogs.

Bolagets styrelse består av:

Richard Carlsson (SD), ordförande
Anna Smith (SVG), vice ordförande
Per Stener Bång (M)
Elisabeth Winsjansen (KD)
Jan Lahenkorva (S)
Kristina Sjöström (V)
Joakim Westlund (C)

Det är ett styrdokument som reglerar vad bolaget har mandat att besluta om och vad det får göra. Det reglerar förhållandet mellan bolaget och ägaren samt anger principiella frågor som regionfullmäktige ska ta ställning till. Det beskriver avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva. 

Länk till ägardirektivet – Platina id 01-867916 (word) 

Bolagsordningen – Platina id 01-867924 (word) är ett juridiskt dokument som anger hur bolaget ska fungera och styra sin verksamhet. Det reglerar aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision.

Ja. Projektet och är organiserat i ett tiotal delprojekt som hanterar många olika frågor och aktiviteter parallellt som behöver lösas ut. Det handlar exempelvis om styrdokument, verksamhetsfrågor, ekonomi, TI-infrastruktur, juridiska frågor, fastighetsfrågor, avtal, administrativa system och anställningsavtal. Det som eventuellt inte hinner göras eller utredas får utgöra en restlista som hanteras efter övergången till bolaget.

Den politiska ledningen vill, via ett bolag, flytta beslut närmare verksamheten och skapa förutsättningar för medarbetare att påverka sin arbetsplats och sitt dagliga arbete.

De strategiska utgångspunkterna i utvecklingsplanen som nu utkristalliserats (slutet av juni 2025) poängterar tydligare styrning och ledning för en bättre arbetsmiljö, samordning för utveckling med fokus på patientnytta och mer effektiv uppföljning och lärande. Hur det ska genomföras formar projektet, styrelsen, vd och verksamheten (via VC och VEC) tillsammans med start hösten 2025.

Region Gävleborg har vid bolagiseringen fortfarande ett huvudmannaansvar för primärvård. Konkurs handlar om betalningsförmåga. Bolagets betalningsförmåga kommer att vara fortsatt god, då bolaget kommer att ingå i Region Gävleborgs koncernkontostruktur.

Region Gävleborg kommer tillhandahålla stödfunktioner till bolaget enligt separata avtal. Projektet kommer tillsammans med verksamheten att utreda vad och hur detta ska ske.

Region Gävleborg som huvudman och ägare kommer förse och stötta bolaget med behovsanpassade lokaler. Enligt ägardirektiv och bolagsordning ska bolaget initialt bedriva verksamhet i de lokaler som Region Gävleborg anvisar. 

Bolaget kommer att drivas som kommunalt aktiebolag med Region Gävleborg som ägare och huvudman. Styrelsen kommer att tillsätta en verkställande direktör som kommer att vara ansvarig för den operativa verksamheten och rapportera till styrelsen. I juni blev det klart att regiondirektör Göran Angergård kommer att vara tillförordnad vd till dess att en ordinarie rekryterats.

En verksamhetsplan kommer att upprättas för 2026 och den kommer ligga i linje med hälso- och sjukvården men anpassas till verksamheten i bolaget.

Det finns och kommer uppstå frågor under arbetets gång. Projektgruppen kategoriserar frågor och adresserar dem till ansvariga att lösa ut dem. De kategorier som hittills samlar flest frågor är hälso- och sjukvården, projektet (genomförandet) och det framtida bolaget. En viktig del i arbetet kommer vara att utse en övergångsorganisation som företräder och beslutar åt bolaget innan det tillträder.

Bolagets uppgift blir att bedriva hälsocentraler inom Gävleborgs län enligt krav och förutsättningar i hälsovalshandboken Handbok - Region Gävleborg, och i enlighet med avtal mellan Region Gävleborg och bolaget. Hälsocentralerna kommer, som idag, efter behov ansöka om att bedriva barnavårdscentral (bvc) hos hälsovalskontoret.

En rimlig förväntan är att en ordinarie vd tillträder under oktober–november 2025. Styrelsen för bolaget beslutade i juni att tillsätta Göran Angergård, regiondirektör, som tillförordnad vd i väntan på att en ordinarie rekryteras.

Tjänsten är nu utlyst. I annonsen Region Gävleborg söker verkställande direktör till nytt primärvårdsbolag - Region Gävleborg kan du läsa om kravprofilen. Ett urval av lämpliga kandidater kommer att bjudas in till intervjuer. Det är formellt bolagets styrelse som tillsätter vd.

Styrelsen bildades formellt 19 juni, då en tillförordad vd utsågs. Det är ett första steg i att forma en organisation. Projektet kommer att föra dialog med styrelsen och samverka med vd för att starta det förberedande arbetet. Mer information om vision och organisation kommuniceras så snart det förberedande arbetet har startat.  

Styrelsen kommer tills vidare att bestå av politiskt valda ledamöter. I bolagets ledning kommer det däremot att finnas medicinsk kompetens, till exempel en chefläkare eller motsvarande funktion.  

Om patienterna

Patientsäkerhet och trygghet för patienter och medarbetare står i fokus. De organisationsförändringar som en bolagisering medför får inte äventyra patientsäkerheten eller tillgången till vård för invånare.

Det finns inte några direktiv om att förändra antalet eller genomföra någon flytt av hälsocentraler.  

Patientavgifter beslutas av regionstyrelsen och regionfullmäktige och formuleras i avgiftshandboken. Det finns inte några kända förslag eller intentioner idag på att förändra patientavgifterna.