Hemma hela sommaren (2018)

Konstnär: Ellen Ekman
Teknik: Grafik
Placering: Barnväntrum till ögonmottagningen, Modulerna Gävle sjukhus

Om verket

Sedan november 2023 hänger Ellen Ekmans illustrationer från barnboken ”Hemma hela sommaren” i barnväntrummet till Ögonmottagningen på Gävle sjukhus. I boken – som är skriven av Elin Johansson – får vi följa en liten familj bestående av en ensamstående mamma med dotter som tillsammans och med en rejäl dos fantasi hittar på finurliga idéer och äventyr för att förgylla sommarlovet när pengarna inte riktigt räcker till.

”Vad ska ni göra för roligt i sommar? frågar fröken. Vi ska till Legoland, till Thailand, på vattenland, svarar alla andra. Vi ska på safari säger, jag. Men egentligen är det inte sant, för vi ska ha hemmasommarlov och bara vara här. Mamma säger att vi kan ha kul ändå, bada och kanske sova på balkongen om det blir fint väder. Men sen ångrar hon sig och rotar fram ett tält, stormkök och campinggrejer. Och så cyklar vi ut på safari, bara hon och jag.”

  

 

I Ekmans illustrationer får vi följa med på en ny typ av vardagsrealism, där Ekman genom sina detaljrika och igenkännbara miljöer får oss att känna in den lilla familjens situation och upplevelse. Vi kan känna igen känslan av granbarr under fötterna, värmen som slocknar i sommarens solnedgångar och doften av tält på morgonen. Vi kan också förnimma känslan av utanförskap hos barnet som jämför sig med klasskompisar och av känslan av otillräcklighet en förälder kan uppleva av samhällets krav på storslagna resor och upplevelser. Men boken lyfter också en annan typ av rikedom där närhet och kvalitetstid spelar större roll i relationen mellan förälder och barn.

Boken ”Hemma hela sommaren” ingår i Kultur Gävleborgs satsning ”Se en bok!” där originalillustrationer köpts in till den regionala konstsamlingen för att ingå i vandringsutställningar, samtal och seminarier innan verken slutgiltigt placeras på exempelvis ett BVC, Familjecentral eller som här, i ett barnväntrum till ögonmottagningen.

Om konstnären

Ellen Ekman (f. 1986) är en serietecknare och illustratör från Stockholm och utbildad på Serieskolan i Malmö. Som bilderboksskapare debuterade Ekman 2016 med ”Veckan före barnbidraget” tillsammans med Elin Johansson. Boken fick mycket uppmärksamhet och 2018 kom uppföljaren ”Hemma hela sommaren”. Tillsammans med Lotta Lannebo har hon skapat böckerna om Olle och Bolle och deras småstressade mamma. Hon har också illustrerat flera av Lennart Hellsings verser, i både pekboksformat och i antologi. 2019 kom Ekmans första egna bilderbok, ”Idde och Hajen”. Hennes strippserie ”Lilla Berlin” går löpande i Dagens Nyheter och andra tidningar både i Sverige och Norge.

Ekman har fått ett flertal priser och utmärkelser, däribland Stora Ponduspriset (2013), Albert Engströms ungdomspris (2016), Svenska Serieakademins Adamsonstatyetten (2016), och Rosenströmska Kulturpriset (2017).

Läs mer om konstnären

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90