Månadens fotografi, juni 2019

I sommar är det 130 år sedan som historien om lindanserskan Elvira Madigans sorgliga öde spreds som en löpeld över världen. Åtta år senare skulle historien få sitt definitiva slut på lasarettet i Gävle.

Vintern 1867 föddes Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen, dotter till cirkusartisterna Frederik Peter och Eleonora Cecilie Christine Marie. Hennes mor skulle senare gifta sig med den amerikanske cirkusartisten John Madigan och därefter kalla sig själv för Laura Madigan. Dottern Hedvig gick i sina föräldrars och styvfars fotspår och började redan som litet barn uppträda på cirkusen. Senare utbildade hon sig till lindansös och antog artistnamnet Elvira Madigan.

Sommaren 1879 startade familjen Madigan en egen cirkus och tillsammans med sin styvsyster Gisela började Elvira uppträda som lindansös. Flickornas specialnummer blev en enorm succé och bland annat belönades Elvira och Gisela med varsitt guldkors av danske kung Kristian IX.

Elvira var inte bara känd för sin oerhörda talang utan också för sin skönhet. Enligt samtida källor ska hon ha midjelångt blont hår och varit mycket karismatisk. Kanske var det också det som gjorde att hon uppmärksammades av löjtnant Sixten Sparre, ett möte som skulle försegla Elvira Madigans öde.

Den 13 år äldre Sparre var en gift familjefar med adlig bakgrund men det hindrade honom inte från att bli blixtförälskad i den vackra lindansösen. Enträget började han uppvakta henne och de två började brevväxla när cirkusen med Elvira rest vidare.

En dag rymde Elvira från cirkusen och mötte upp Sparre i Bollnäs där de enligt uppgift bodde tillsammans på Järnvägshotellet innan de reste vidare mot Danmark. Det blev en oerhörd skandal då det visade sig att den adlige löjtnanten som rymt från både hem och familj inte alls var så ekonomiskt välbeställd som han försökt ge sken av, i själva verket var han helt pank. Snart hade paret helt slut på pengar och att resa hem och möta skammen var inget alternativ för löjtnant Sparre. Ingen vet vad Elvira visste om det hela.

Det man däremot vet är att en dag i juli 1889 begav sig paret till ett skogsområde. Där sköt Sixten Sparre först Elvira Madigan till döds och sedan sig själv.
Den tragiska berättelsen om adelsmannen och lindansösen spred sig som en löpeld och det skrevs otaliga dikter och sånger om paret, bl.a. visan ”Sorgeliga saker hända” som nog idag är att betrakta som en viktig del av den svenska visskatten.

Sorgeliga saker hända
än i våra dar minsann,
Sorgeligast är dock denna -
den om fröken Madigan.

Vacker var hon som en ängel
ögon blå och kind så röd,
Smärt om livet som en stängel;
Men hon fick en grymmer död.

En grym död väntade även en del övriga medlemmar i familjen Madigan. Elviras mor och styvfar fortsatte att resa runt med sin cirkus även efter dotterns tragiska död och en augustidag 1897 kom man fram till Gävle. Familjen och några cirkusartister bosatte sig tillfälligt i en gård på Kopparslagargatan och vad som hände därefter kan vi hitta spår av i Regionarkivet. En brand utbröt på gården där familjen bodde och John Madigan, Elviras styvfar, blev mycket svårt brännskadad. Han transporterades till Gävle lasarett där han avled två dagar senare. Han begravdes på gamla Gävle kyrkogård.

I patientrullan har man försvenskat John Madigans namn och man skriver att cirkusdirektör Johan själv har betalat sin sjukhusräkning på 4,80 innan han avled.
Där och då, på Gävle lasarett, slutade historien om Elvira Madigan.

Elvira Madigans far John Madigans journal från år 1897.

 

Månadens fotografi föreställer liggsalen för män på Gävle lasarett. Bilden är 120 år gammal men ändå kan man urskilja detaljer såsom yvigt kammade mustascher och doktor Lindström och doktor Landelius längst bak till vänster.

Känner du till något mer om bilden eller om familjen Madigans tid i Gävle? Kan du tyda journalen och se vad John Madigan fick för diagnos sina sista timmar i livet? Skriv i så fall gärna till Regionarkivet och berätta mer.

E-postadress

regionarkivet@regiongavleborg.se eller 
sandra.soderman@regiongavleborg.se 

Postadress

Region Gävleborg
Regionarkivet
801 88 Gävle