Frågor och svar – BT

Här finns frågor och svar om bastjänstgöring.

Frågor och svar

Läkarutbildningsprogrammet förlängs till sex år i Sverige. Det resulterar i att läkarstudenterna, direkt efter avslutad grundutbildning, kan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Den nuvarande AT-tjänstgöringen tas bort och istället inleds specialiseringstjänstgöringen (ST) med en fristående introduktionsdel kallad bastjänstgöring (BT).

Lagändringen trädde i kraft 1 juli 2021.

BT är en introduktionstjänstgöring som kan göras som en fristående eller integrerad del av specialiseringstjänstgöringen, ST. Mer information om BT (bastjänstgöring) finns på Socialstyrelsens webbplats.

Alla som inte har gjort svensk AT och vill påbörja en ST efter 1 juli 2021 måste göra BT. Har läkaren påbörjat en ST eller ett vikariat under ST-liknande förhållanden före den 1 juli 2021 kan läkaren slutföra sin ST enligt övergångsreglerna som specificeras i HSLF- FS 2021:8.

För att kunna påbörja en tjänst som BT-läkare måste läkaren ha svensk läkarlegitimation och kunna uppvisa intyg på svenska C1.

Kontakta Felicia Thorstenson (länken fungerar endast för medarbetare inom Region Gävleborg), BT-chef, om du har frågor om vilka möjligheter det finns och vad som gäller för din potentielle ST-läkare.

Information om övergångsbestämmelser finns på Socialstyrelsens webbplats.

Det kommer att finnas parallella utbildningssystem under en tid eftersom sista utbildningsstart för den tidigare läkarutbildningen i Sverige var 2021. Denna utbildning är på fem och ett halvt år och kräver en efterföljande AT för legitimation.

I Region Gävleborg erbjuds bastjänstgöring både som fristående grupp och som en integrerad del av en ST-anställning.

Den som söker fristående BT anställs centralt under BT-organisationen på en tidsbegränsad anställning under ett år och genomför under det året sin BT. Efter godkänd BT kan läkaren påbörja en ST i valfri specialitet.

Den som istället anställs som ST-läkare enligt HSLF - FS 2021:8 inom en verksamhet genomför BT i början av sin ST tillsammans med den fristående gruppen under BT-organisationens regim. Huvudhandledare (specialist) tillhandahålls då av verksamheten där läkaren har sin ST-anställning och bör vara densamme under BT och ST.

BT-programmet i Region Gävleborg omfattar 12 månader och innehåller tjänstgöring i:

  • Primärvård 4 månader
  •  Akut sjukvård genom internmedicin och kirurgi fördelat på två månader på respektive placering
  • Psykiatri 3 månader
  • Valfri placering 1 månad

BT-programmet innehåller även teoretisk utbildning genom kurser och grupphandledning.

Tjänstgöring och teori i BT-programmet ger möjlighet för BT-läkaren att uppfylla BT-mål enligt föreskrift HSLF-FS 2021:8.

Annonsen kommer ut i maj 2024, med internrekrytering. Intervjuer kommer ske under vecka 24 (juni).