Aghyad, biomedicinsk analytiker

Möt Aghyad!

Han kommer från Damaskus i Syrien där han jobbat som biomedicinsk analytiker på både privatlaboratorium och inom FN. Aghyad kom i kontakt med Region Gävleborg genom ett snabbspår för de som har utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige, och fick lära sig svenska och ta om sin legitimation i Sverige.

Vad hände när du kom i kontakt med Region Gävleborg?

– Jag fick lära mig svenska och medicinska termer så snabbt som möjligt. Språkkunskaper är nyckeln till framgång och integrering i samhället. Jag fick jobb efter att jag lärt mig svenska och sedan har jag fått möjlighet att via Region Gävleborg läsa kompletterande utbildning och fått ut min legitimation som BMA.

Det finns många möjligheter och jag älskar mitt yrke. Det är fortfarande jättespännande efter 25 år!

Vad gör en biomedicinsk analytiker?

– Det är en nyckelperson i vårdkedjan som hjälper patient och läkare att ställa rätt och snabb diagnos. Vi hjälper även blodgivare och de som behöver blod. Det är jätteroligt och innebär nya saker varje dag; du får ta prover, analysera och kan forska. Det finns många möjligheter och jag älskar mitt yrke – det är fortfarande jättespännande efter 25 år!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag trivs bra och har fina arbetskamrater. Vi har bra chefer och vi hjälper självklart andra avdelningar när det är högt tryck. Här jobbar vi inte ensamma. Region Gävleborg har anställt flera personer från olika länder. Det är spännande att lära känna andra och berätta och få höra hur de arbetar och lever där. Alla kommer med sina olika kompetenser.

När känner du störst glädje?

– Varje dag när jag kommer till jobbet känner jag glädje. Jag hoppas kunna hjälpa patienter till min sista dag. Jag är också glad att jag fått min legitimation tack vare Region Gävleborg.

Vad skulle du säga är speciellt med att jobba inom Region Gävleborg?

– Jag brinner för blodgivning och uppskattar väldigt mycket att jag som anställd kan vara med i motionslopp som Blodomloppet där syftet är att uppmärksamma blodgivning. För tänk om det behövs blod och det inte finns i blodlager? Sedan finns här en jättefin natur, ett bra samhälle och jag bor i en kommun som gör allt för att förbättra för medborgarna.