Dina förmåner
Vi vill erbjuda dig bra arbetsvillkor, konkurrenskraftig ersättning och förmåner som skapar trygghet, hälsa och glädje – och som är relevanta för dig, oavsett var du befinner dig i livet.
Hos Region Gävleborg vill vi att du ska må bra och vilja jobba hela ditt yrkesliv. Här kan du läsa om dina villkor – som lön, förmåner, ledighet och möjligheter att utvecklas. Det gäller både det som ingår i kollektivavtalet och extra förmåner som vi erbjuder.
För ett tryggt och hållbart arbetsliv
Villkor och förmåner som finns för att skapa ekonomisk trygghet och stabilitet för dig i din anställning.
Region Gävleborg tillämpar individuell och differentierad lön. Din lön kan höjas om du gör ett bra jobb och utvecklas i din roll. Det innebär att du kan påverka din lön genom dina arbetsinsatser och ger dig möjlighet att påverka din lön under hela ditt yrkesliv.
När du jobbar under helgen får du ett OB-tillägg, vilket innebär att du får högre lön för arbete på obekväma tider – som lördagar, söndagar och storhelger. För undersköterskor och sjuksköterskor som arbetar helger erbjuder vi dessutom 30 procent högre ersättning än enligt det centrala kollektivavtalet. Ersättningen är reglerad i vårt kollektivavtal och är en förmån för dig som jobbar när många andra har ledigt.
Inom Region Gävleborg har du som medarbetare rätt till heltid och vi erbjuder alltid tillsvidareanställning så långt som det är möjligt. Du som har en deltidsanställning hos oss har därför möjlighet att anmäla ditt intresse för att höja din sysselsättningsgrad.
När du är ledig i samband med att du får barn kan du som medarbetare få extra pengar utöver den vanliga föräldrapenningen.
Du kan få ett föräldrapenningtillägg som motsvarar ungefär 10 procent av det du förlorar i lön. För att ha rätt till tillägget behöver du ha varit anställd i Region Gävleborg i minst 180 dagar.
Om du har en lön som är över Försäkringskassans ersättningstak (det så kallade inkomsttaket) kan du dessutom få löneutfyllnad. Det betyder att du får ersättning som fyller upp mellanskillnaden mellan din lön och den del som föräldrapenningen inte täcker – upp till 77,6 procent av lönen.
Den här ersättningen gäller i upp till 270 kalenderdagar per födsel.
I Region Gävleborg erbjuder vi en förutsägbar och trygg lönesättningsmodell för AT-läkare. I stället för att ha individuella löneförhandlingar var tolfte månad eller när du får din läkarlegitimation, får du en löneutveckling med förutbestämda löneökningar var sjätte månad. Denna modell ger dig som AT-läkare en tydlig och trygg löneutveckling under din tjänstgöring hos oss.
När du är medarbetare hos Region Gävleborg betalar vi in extra pengar till din framtida tjänstepension. Tjänstepension får du utöver den statliga allmänna pensionen. Din tjänstepension är en riktigt bra förmån. Under ditt yrkesliv kan tjänstepensionen växa till hundratusentals kronor, en betydande del av din framtida pension.
För att se hur tjänstepensionen fungerar och vad som gäller för just dig kan du läsa mer under det pensionsavtal du omfattas av på KPA:s hemsida http://www.kpa.se.
Har du en årslön som är högre än 8,07 inkomstbasbelopp? Då kan du löneväxla – alltså välja att spara en del av din lön till pension, innan skatt dras. Det kan ge dig mer i pension längre fram.
För goda möjligheter att utvecklas
Du ska ha goda möjligheter att utvecklas och bygga upp en långsiktig karriär.
Hos oss ska du ha goda möjligheter att utvecklas och bygga upp en långsiktig karriär. Vi erbjuder vi dig minst ett utvecklingssamtal per år. I samtalet ska du och din chef bland annat planera din kompetensutveckling.
Som medarbetare har du rätt till minst fem dagar per år för din kompetensutveckling. Det kan till exempel vara kurser, konferenser, studiebesök, projektuppdrag eller att prova nya arbetsuppgifter.
Region Gävleborg erbjuder också olika former av fortbildning för att stödja din utveckling i jobbet.
Mer om dina utvecklingsmöjligheter – Karriär och utveckling
Region Gävleborg är en stor arbetsgivare med många olika yrkesroller och verksamheter. Det ger dig möjlighet att utvecklas, byta inriktning eller ta dig an nya uppgifter – utan att byta arbetsgivare. Kanske vill du fördjupa dig som specialist, prova en ny yrkesroll eller ta ett steg mot att bli chef.
Är du sjuksköterska eller undersköterska med tillsvidareanställning kan du ha möjlighet att vidareutbilda dig med lön genom en utbildningstjänst. Det gäller om du studerar till en roll som verksamheten bedömer som särskilt viktig eller där det finns brist på kompetens. Syftet är att stärka både din kompetens och vår gemensamma verksamhet.
Är du intresserad av att ta ett första steg mot att bli chef? Inom Region Gävleborg finns möjlighet att utvecklas i ledarrollen. Tillsammans med din chef kan du bli nominerad till Chefsbanken – ett internt program som förbereder dig för framtida chefsuppdrag hos oss.
Som chef i Region Gävleborg har du goda möjligheter att utvecklas – oavsett om du är ny i rollen eller har lång erfarenhet. Vi erbjuder ett brett utbud av program, kurser, nätverk och andra utvecklingsinsatser som stöttar dig i ditt ledarskap. Är du ny som chef får du ta del av introduktion och stöd som ger dig en trygg start och goda förutsättningar att lyckas.
Har du kommit en bit på vägen finns flera möjligheter att växa vidare i rollen – till exempel genom vidareutbildning i vårt ledarskapsprogram (som inkluderar coaching), andra kurser inom ledarskap samt i rollen som mentor för nya chefer i extern organisation.
För en balans mellan arbete och fritid
Du ska ha möjlighet till en bra balans mellan arbete och fritid.
Ju längre du arbetar – desto mer semester får du. Som medarbetare i Region Gävleborg har du rätt till extra semesterdagar i takt med att du blir äldre:
Upp till 39 år: 25 semesterdagar
Från och med det år du fyller 40: 31 semesterdagar
Från och med det år du fyller 50: 32 semesterdagar
Semesteråret är från 1 januari till 31 december, och det är också intjänandeåret. Det innebär att du som är nyanställd kan ta ut betald semester redan under ditt första år.
Vill du ha fler semesterdagar i stället för pengar i semesterdagstillägg? Det kan du som medarbetare välja – om det passar din situation.
Region Gävleborg vill göra det möjligt att forma en hållbar vardag och få balans mellan jobb och fritid. Därför finns möjligheten att växla semesterdagstillägget mot extra lediga dagar.
Så här fungerar det:
- Har du 25 semesterdagar? Då kan du få 5 extra dagar ledigt.
- Har du 31–32 semesterdagar? Då kan du få 6 extra dagar ledigt.
Observera: För att kunna växla får du ha högst 20 sparade semesterdagar, inklusive semestertimmar, den 31 december det år du ansöker.
Att arbeta natt kan vara både tufft och viktigt. Därför har Region Gävleborg ett avtal som gör nattarbete mer hållbart – och mer attraktivt för dig som jobbar i hälso- och sjukvården.
Tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal har vi kommit överens om kortare arbetstid för dig som jobbar natt. Det gäller på enheter där nattarbetstidsavtalet införts. Du får kortare arbetstid med full lön, beroende på hur många nattpass du jobbar.
Hos oss har du möjlighet till flextid. Det gör det lättare att hantera vardagens svängningar – både för dig och verksamheten.
Du kanske behöver jobba över en dag för att hinna klart. En annan dag kan du gå hem lite tidigare. Flextiden bygger på ömsesidig hänsyn och gör det enklare att få ihop jobbet med livet.
Du har rätt till ledigt vid viktiga tillfällen i livet, som mödravårdsbesök, akuta läkarbesök eller om en närstående går bort. Dessutom får du gå och lämna blod på arbetstid – en insats som räddar liv. Rädda liv på arbetstid – geblod.nu
Flexibelt arbete betyder att du kan jobba både på plats och på distans – om det passar din verksamhet. Det är ett erbjudande från Region Gävleborg till dig som medarbetare.
Du och din chef kommer överens om vad som fungerar bäst, både för dig och för verksamheten. Det handlar till exempel om vilken typ av arbete du gör, och var det passar bäst att utföra det.
Vid många av våra arbetsplatser finns möjlighet till parkering. I vissa fall är den kostnadsfri, i andra fall gäller avgift. Tillgång och villkor kan variera beroende på plats och verksamhet. Fråga din chef vad som gäller på just din arbetsplats.
För trygghet om livet förändras
Här hittar du förmåner som ger stöd och ersättning vid sjukdom, skada, föräldraskap och andra livssituationer.
Vi ersätter dig på olika sätt om du är sjuk längre än 14 dagar, till exempel sjuklön med 10 procent av lönebortfallet under högst 90 kalenderdagar. Har du en lön som överstiger ”taket” för sjukpenning får du en löneutfyllnad. Det finns även en avtalsgruppförsäkring som du kan få ersättning från om du uppfyller villkoren.
Drabbas du av olycksfall i arbetet eller arbetssjukdom kan du få viss ersättning genom en trygghetsförsäkring.
Alla medarbetare inom Region Gävleborg omfattas av avtalsförsäkringar. Det är grupplivförsäkring, försäkring vid längre sjukdom, försäkring vid arbetsskada och färdolycksfall.
För mer information, se afaforsakring.se.
När du är anställd i Region Gävleborg har du ett försäkringsskydd via jobbet. Det gäller bland annat om du blir långvarigt sjuk, råkar ut för en arbetsskada eller en olycka på väg till eller från jobbet. Du omfattas också av en grupplivförsäkring.
Om det skulle bli övertalighet på grund av arbetsbrist finns ett bra stöd i det omställningsavtalet som finns i Region Gävleborg. Har du jobbat minst ett år har du rätt till sex månaders uppsägningstid. Du får också hjälp att hitta nytt jobb, ledigt med lön för omställning och, efter fem år, extra pengar utöver a-kassan.