Strukturbild Gävleborg

Gävleborg består av en mångfald platser, landsbygder, samhällen och städer med olika karaktär och funktioner som erbjuder olika livsmiljöer och värden. Detta är en styrka efter¬som platser med olika funktioner kan komplettera varandra. Samtidigt innebär det också att förutsättningar varierar inom länet.

Platsers olika förutsättningar och funktioner, liksom funktionella samband, ska beaktas i allt regionalt utvecklings-arbete. Med det menas att ett funktionellt geografiskt perspektiv ska ingå vid analyser av de regionala förutsättning­arna och ligga till grund för ställningstaganden.

Strukturbilden är ett sätt att illustrera Gävleborgs funktionella geografi med ortstrukturer och viktiga samband mellan olika platser och funktioner såväl inom länet som över länsgränser.

Många orter och platser i Gävleborg har specifika tillgångar inom näringsliv, kultur och besöksnäring av såväl nationell som internationell betydelse. Samhällen som Bergsjö, Edsbyn, Hofors, Ockelbo och Ljusdal är central-orter i sina kommuner med viktiga delregionala funktioner gällande arbetsmarknad och samhällsservice för sina omland. Länets större städer Gävle, Sandviken, Hudiksvall, Bollnäs och Söderhamn utgör viktiga noder med regionala funktioner som ger tillgång till en såväl bredare som mer specialiserad service, arbets- och utbildningsmarknad för länet som helhet. Gävle har som största stad dessutom storregionala funktioner inom högre utbildning, forskning och som transportnod kopplad till bland annat Gävle hamn.

Över länsgränsen är framförallt sambanden med större närliggande städer och arbets-marknader som Uppsala-Arlanda-Stockholm, Falun-Borlänge och Sundsvall av stor betydelse för Gävleborg. Potential finns för att utveckla sambanden med städer och arbetsmarknads-regioner som Umeå, Västerås, Örebro och Östersund.

Strukturbild: ett flerkärnigt Gävleborg med starka funktionella samband inom länet och mot omvärlden