Elkraftförsörjning i östra Mellansverige

Samtliga län inom östra Mellansverige förväntas få en ökad elanvändning till 2030. Ett ansträngt kapacitetsläge av kraftförsörjningen i flera län begränsar möjliga etableringar inom näringslivet.

Det kan också begränsa infrastruktursatsningar och bostadsbyggande. Därför är det viktigt att arbeta proaktivt tillsammans med berörda parter inom kraftförsörjningen. Det visar rapporten från 2019 framtagen av regionerna inom ÖMS-samarbetet. Rapporten är ett kunskapsunderlag som lagt grunden för fortsatt arbete med frågor kopplat till elkraftsförsörjning såväl gemensamt som regionalt.

Huvudsyftet är att höja kunskapen om kraftförsörjningsfrågan. Den innehåller grundläggande genomgång av centrala begrepp och redogör för viktiga skillnader mellan elbrist, effektbrist och kapacitetsbrist. Vidare förklaras hur det svenska elsystemet är uppbyggt. Den senare delen av rapporten behandlar mer specifikt förutsättningarna för länen inom ÖMS och innehåller både en nulägesöversikt och en bild av framtida behov.

Rapporten konstaterar att:

  • När det gäller elförsörjningen så är kapacitetsläget ansträngt i flera län inom ÖMS.
  • I dagsläget saknas en nationell helhetsbild av hur kraftförsörjningens aktörer ska kunna samverka, samt hur roller och uppgifter för närvarande är fördelade på olika aktörer.
  • Elnätet har länge setts som en oändlig resurs vilket har lett till att olika aktörer inte har sett behov av att ha kunskap om andra aktörers planerings- och verksamhetsprocesser. En slutsats som dras i rapporten är att samverkan och dialog mellan aktörer inom samhällsbyggnadssektorn behöver bli bättre för att minska ledtiderna i utbyggnad och för att kunna nå innovativa lösningar.

Läs rapporten: ÖMS -  Kraftförsörjning inom östra Mellansverige (pdf)

Bilaga: Aktualitetsprövning av rapporten

Under de tre år som har gått sedan rapportens färdigställande har mycket skett inom ämnet. Kapacitetsläget i elnätet har varit en fortsatt aktuell fråga som även har fått sällskap av frågor om ökande elpris och en trygg och tillräcklig elförsörjning. Även inom ÖMS-regionerna har kraftförsörjningsfrågorna varit fortsatt aktuella. I flera av regionerna har det startats upp samverkansforum eller andra projekt i syfte att höja kunskapen om kraftförsörjningsläget.
Med avstamp i denna bakgrund finns det behov av att rapporten aktualitetsprovas och uppdateras, vilket denna bilaga syftar till.

Bilagan är tänkt att läsas som ett tillägg till nämnda rapport och avser att utreda följande frågeställningar:

  • Vad har skett i regionerna sedan förra rapporten togs fram som påverkar eleffekt och kraftförsörjning? Hur ser det nuvarande effektläget ut inom respektive region och ÖMS i stort
  • Vilka initiativ har skett/sker inom respektive region för att möta kraftförsörjningsutmaningen?
  • Vad har skett/kommer ske med de större, nationella kraftförsörjningsinitiativen (transmission, elektrifiering av industrin och transporter) samt hur påverkar de situationen inom ÖMS?
  • Utifrån slutsatser och rekommendationer i tidigare rapport, kommentera status gällande dem och komma med förslag om andra eller kompletterande slutsatser och rekommendationer finns i dagsläget.

Läs bilagan: Aktualitetsprövning av rapporten Kraftförsörjning inom Östra Mellansverige (pdf)