Vi tar patientsäkerhet på största allvar

I både SVT:s artikel den 29 juni och Gävle Dagblads ledare den 7 juli ifrågasätts Region Gävleborgs digitala vårdtjänst Min vård Gävleborg – och framför allt hur regionen utvärderat dess patientsäkerhet. Vi vill nu bemöta detta.

Först och främst: patientsäkerheten är vår högsta prioritet. Vi har därför valt att gå längre än många andra regioner när det gäller att anpassa, granska och följa upp vår digitala vårdtjänst. Min vård Gävleborg innehåller både nationellt framtagna beslutsstöd och ett lokalt utvecklat medicinskt innehåll – det är alltså inte helt jämförbart med de lösningar som används i andra regioner.

Det dödsfall som omnämns i SVT:s artikel har utretts enligt våra ordinarie rutiner. Våra chefsläkare har bedömt att Min Vård Gävleborg inte bidragit till en undvikbar vårdskada. Ytterligare detaljer kan vi inte ge på grund av rådande sekretesslagstiftning.

Samtliga ärenden där vi i vår granskning identifierade en potentiell risk för vårdskada har skriftligen kommunicerats till Läkemedelsverket. Efter det har vi haft kompletterande dialoger med dem som numera är avslutade.

När Region Gävleborg analyserade de första tre månadernas användning av tjänsten gjordes det med två metoder: dels genom granskning av inkomna avvikelser och klagomål, dels genom en aktiv journalgranskning av en riskgrupp patienter som sökt oplanerad vård inom 72 timmar efter kontakt.

Det har riktats kritik mot att vi redovisat antalet avvikelser i relation till det totala antalet patientärenden. Vårt syfte är inte att bedriva forskning utan att genom en kvalitetsuppföljning fånga tidiga tecken på systemrisker. Vi har varit transparenta med hur uträkningen är gjord, och siffrorna från journalgranskningen finns redovisade i sin helhet.
Vi tar till oss av synpunkterna från hälso- och sjukvårdspersonal, patienter och andra sakkunniga. Därför är arbetet med att vidareutveckla, justera och förbättra Min vård Gävleborg ständigt pågående.

Det händer att patienter blir felbedömda, det gäller såväl fysiska som digitala vårdkontakter. Alla sådana händelser bedöms, analyseras och bidrar till att förbättra säkerheten ytterligare.
Digitala verktyg spelar en viktig roll i framtidens vård – men bara om de används på rätt sätt, med människors trygghet i fokus.

Anders Rhodin, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Gävleborg