Ny markör vid utredning av trombocytopeni

Från och med 21 maj kan analysen Trc(B)-IPF beställas från klinisk kemi. Den visar andelen omogna trombocyter i blodet och ger stöd i utredningen av trombocytopeni.

Immature Platelet Fraction (IPF) är en hematologisk markör som kvantifierar andelen omogna trombocyter i relation till det totala trombocytantalet. IPF speglar benmärgens trombocytproduktion och kan vara ett värdefullt komplement vid utredning av trombocytopeni. Mätningen utförs i en specifik trombocytkanal (PLT-F) med hjälp av ett fluorescerande färgämne som binder till mitokondriellt och cytoplasmatiskt RNA. 
Analysen benämns Trc(B)-IPF och rapporteras tillsammans med B-Trombocyter. Den kan beställas från Klinisk kemi med start 2025-05-21. Provet kan efterbeställas inom fyra timmar. Vid trombocytantal <10 × 10⁹/L kommer IPF-värdet inte att rapporteras.

Klinisk tolkning vid trombocytopeni

Ett förhöjt IPF-värde talar för att benmärgen kompenserar med ökad produktion, ofta som svar på perifer destruktion eller konsumtion. Det ses till exempel vid ITP, infektioner, DIC eller vid vissa ärftliga makrotrombocytopenier som Bernard-Souliers syndrom. Ett lågt eller normalt IPF-värde indikerar otillräcklig trombocytproduktion i benmärgen, vilket förekommer vid tillstånd som aplastisk anemi, benmärgssuppression eller myelodysplastiskt syndrom.

Andra användningsområden

IPF har även visat sig vara en potentiell prognostisk markör vid akuta koronara syndrom (ACS). Förhöjda nivåer har associerats med ökad risk för stora kardiovaskulära händelser (MACE). Dessutom pågår studier kring användning av IPF för att utvärdera behandlingseffekt av trombocythämmande läkemedel, särskilt i kontexten av ischemiska hjärt-kärlsjukdomar.

IPF har även visat kliniskt värde som prediktiv markör för trombocytåterhämtning efter stamcellstransplantation eller cytostatikabehandling.

Se provtagningsanvisningen (Platina id 09-881972) för information om provtagning och analysens genomförande. För mer information om tillgänglighet och användning, kontakta laboratoriet för klinisk kemi.