Försäljning, hotell, restaurang och service

Försäljning, hotell, restaurang och service är det yrkesområde som lockar flest personer som inte har någon yrkesutbildning att söka jobb. De flesta som arbetar inom området jobbar som butiksförsäljare i detalj- eller fackhandeln. Sedan kommer de som arbetar som restaurangbiträden. Dessa tre yrken svarar för över hälften av de sysselsatta inom området.

Arbetsgivarna söker ofta personer som har intresse och lämplighet för jobbet snarare än att kräva en formell utbildning. I många fall är ett arbete inom området ett ingångs- eller genomgångsarbete.

För att arbeta inom området är det viktigt att vara flexibel och serviceinriktad samt inställd på att arbeta när andra människor är lediga.

Medelåldern på de personer som arbetar inom området är ganska låg.

Mycket lätt att få jobb

Strategiska bristyrken där det är mycket lätt att få jobb:

Kockar och kallskänkor och Hovmästare och servitörer.

Lätt att få jobb

Ordersamordnare, Bartendrar och Apotekstekniker.

Strategiska bristyrken där det är lätt att få jobb:

Speditörer och transportmäklare, Inköpare och upphandlare.

Balans mellan utbud och efterfrågan

Marknads- och försäljningsassistenter, Inköps- och orderassistenter, Kafé- och konditoribiträden, Restaurang- och köksbiträden, Företagssäljare, Marknadsanalytiker och marknadsförare, Banktjänstemän, Fastighetsmäklare, Resesäljare och trafikassistenter.

Svårare att få jobb

Kundtjänstpersonal, Kassapersonal, Bensinstationspersonal, Butikssäljare, dagligvaror, Telefonförsäljare, Hotellreceptionister, Butikssäljare, fackhandel och Pizzabagare.