Barns egna berättelser

En del av projektet Se en bok! Bilderboksbilder i våra offentliga rum - en plattform för språkutveckling, bildanalys och gemensamma upplevelser är att genom konst lyfta fram barns egna berättelser.

Därför arbetade konstnären och illustratören Matilda Ruta under vintern och våren 2014 med ett fördjupat samarbete med patienter, anhöriga och personal inom barnsjukvården vid Gävle Sjukhus inom ett spår i konstsamlingsverksamheten som vi kallar för Artist in hospital. Tidigare har konstnärerna och konstpedagogerna Ingela Jönsson och Jonte Nynäs, dansare och koreograf Anna Asplind (som skapade Dancewalks på Gävle sjukhus) samt konstnären Marie Bondeson arbetat integrerat med verksamheter, patienter, anhöriga, personal, byggnaderna och platsen Gävle Sjukhus. Detta för att ur ett konstnärligt perspektiv nyansera upplevelsen.

Den första bilderboken om Ninna av Matilda Ruta, som också var hennes författardebut, kom alltså till genom ett undersökande Artist in Hospital-uppdrag på Gävle sjukhus där hon tecknade och fantiserade tillsammans med sjuka barn vårvintern 2014. Det ledde till att hon skapade en animerad film www.matildaruta.se/sjukhus som presenterades i dioraman inne på Barnmottagningen och den omarbetades senare och gavs 2015 ut av Natur&Kultur som Ninna och sjukhusfåglarna. 

Ninna och sjukhusfåglarna är ett fint exempel på en berättelse där bild och text samspelar på ett lyckat sätt. I Matilda Rutas bok för de växelvis berättelsen framåt och kompletterar varandra. Exempel på detta är barnet som bygger torn av lim och plastmuggar medan texten beskriver föräldrar stressade av oro. Bilden föreslår en lösning medan texten förklarar situationen. Med små men tydliga medel för hon genomgående in detaljer (till exempel den klarröda återkommande larmknappen) som för läsaren placerar in Ninna i sjukhusmiljön. Hon visar på en genuin förståelse för såväl de vuxnas oro och uttryck för oron, som för barnens förståelse för denna oro och sätt att hantera den.

Genom att sammanväva diskbänksrealism med fantasier lyckas hon också både vara poetisk i ord och bild och samtidigt hantera ett dramatiskt tema utan att förlora varken det underhållande eller det personliga tilltalet. Personerna som figurerar i berättelsen är varierade och normbrytande vilket erbjuder fler läsare att hitta sig själva i boken. Det matta papperet spelar väl med de laverade teckningarna med ömsom kraftfulla färgval och skarpa konturlinjer. Boken är också extra rolig för alla Gävlebor då den skildrar huvudbyggnaden i rött tegel på Gävle Sjukhus och dess omkringliggande natur med barrskog och hav. Läs mer om boken på www.matildaruta.se/ninna

© Copyright · Matilda Ruta - Theme by WPExplorer