Arbetssätt och goda exempel
Det omställningsarbete som hälso- och sjukvården i Region Gävleborg driver tillsammans med kommuner och privata vårdgivare är ett omställningsarbete för att förbättra tillgänglighet, kontinuitet och delaktighet i vården.
Några av dessa arbeten i form av initiativ och projekt presenteras i en samlad utgåva om god och nära vård.
Arbetssätt – God och nära vård (pdf)
Goda exempel - hälso- och sjukvårdens utvecklingsarbete
Här finns några goda exempel på utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården.
-
Trygghet med nära vård i glesbygd
Hälsorummet i Svågadalen har funnits sedan 2019. Mottagningen är bemannad på onsdagar då distriktssköterska och undersköterska med bred kompetens behandlar sjukdomar och skador, ger rådgivning och uppföljning eller remitterar patienter vidare till ...
-
Egenvård med digital hembevakning
Patienter med inopererad hjärtstartare eller pacemaker som får möjlighet till uppföljning hemmavid får en lättare och tryggare vardag. De behöver inte åka till sjukhuset varje gång apparaten ska läsas av eller följas upp.
-
Framgångsrikt samarbete i Trisam
Trisam (tidig rehabilitering i samverkan) är en struktur och arbetsmetod för att arbeta med rehabilitering i samverkan mellan vården, socialtjänsten, Försäkringskassan, och Arbetsförmedlingen.
-
Länets första flimmermottagning finns i Bollnäs
Flimmermottagningen startades för att fånga upp patienter som hamnar mellan stolarna, erbjuda en individanpassad behandling och avlasta akuten och andra avdelningar där patienter annars tas om hand.
-
Barnmorskan Ove chattar med sina patienter varje dag
Ove Demander jobbar som barnmorska i Söderhamn. Han använder Min vård Gävleborg och chattfunktionen i jobbet varje dag.
-
Samverkan för att förebygga fallolyckor
Nya arbetsformer har utarbetats av Hudiksvall Din hälsocentral och Hudiksvalls kommun för att främja träning bland äldre. Deltagare har fått ett träningsupplägg anpassat till sin ålder och förmåga, något som varit mycket uppskattat. Att bli mer medveten ...
-
"Roligt att vara med och förändra"
Gunilla Nyström jobbar som diabetessjuksköterska på Söderhamn Din hälsocentral och har digitala besök med många av sina patienter. – Att börja med Min vård Gävleborg betyder att man gör en förändring i sitt arbetssätt. Jag tycker att det alltid är roligt ...
-
Digitalt arbete minskar stress och uteblivna besök
Tätare och bättre kontakt, färre avhopp och minskad stress är stora fördelar kuratorn Frida Nika ser med att jobba mer digitalt.
-
Läkare med arbetsplats Grekland
För Georgios Stivaktakis, specialistläkare på endokrinmottagningen i Gävle, har de digitala funktionerna i Min vård Gävleborg fört med sig nya möjligheter. Sedan oktober jobbar han på distans från sitt hem i Grekland och tar emot sina patienter digitalt.
-
Regionens första digitala vårdrum invigt i Ängebo
I måndags invigdes länets första digitala vårdrum, ett Hälsorum på Svågagården i Ängebo i norra Hälsingland. Undersköterskor från hemtjänsten hjälper byborna med enklare vård och provtagningar och sjuksköterskor på hälsocentralen i Delsbo kan delta via ...
-
Ingen kö till kvinnosjukvården i Hudiksvall
Kvinnosjukvården i Hudiksvall har 100 procents tillgänglighet och uppfyller vårdgarantin med god marginal. Alla sökande får läkartid inom 60 dagar – och de flesta mycket snabbare än så. Trots brist på både barnmorskor och läkare har man lyckats eliminera ...
-
Oumbärliga doldisar får verksamheten att gå runt
De kallas oumbärliga doldisar av dem de finns till för. Själva för de en tämligen anonym tillvaro. Välkommen att följa med transportör Göran Olsson när Tillsammans gör ett nedslag bland alla de servicefunktioner som får Region Gävleborg att snurra.
-
Vård på distans är nära vård
Vård på distans är ett sätt att erbjuda en jämlik, trygg och tillgänglig vård oavsett var man bor i länet med hjälp av modern teknik.