Börja din karriär hos oss!

Är du äntligen färdig med dina studier och funderar på hur det är att arbeta hos oss på Region Gävleborg? Här får du en vardag fylld med utmaningar som får dig att växa, spännande möjligheter att bygga på din kompetens och allt tillsammans med stöttande kollegor. I Region Gävleborg hjälper vi varandra och hugger i tillsammans.

Vi har samlat berättelser från medarbetare i olika yrkesroller som berättar om hur det var för dem att börja sin yrkeskarriär i vår organisation.

Sjuksköterskor

Min första tid var otroligt bra. Eftersom jag kände till avdelningen och rutinerna så var det inte så lång introduktion för mig utan fick gå självmant redan efter några dagar men jag hade dock med en erfaren sjuksköterska som jag fick skugga. Allt blev nytt, spännande och jag fick en annan syn på saker och ting jämfört med mitt perspektiv innan som undersköterska.

Arbetsuppgifterna varierade då från dag till dag mellan samtal med patienter, ronda, dela läkemedel osv. Det kändes som att ett större ansvar lades på mig, vilket jag gillar, och att jag i slutändan utvecklas mer som person när jag får flera olika utmaningar.

- Emil, psykosavdelningen, Gävle

Emil, sjuksköterska

Att komma ut som nyexad sjuksköterska var en blandning av känslor, jag var både nervös och förväntansfull.

Från sjuksköterskeutbildningen hade jag en bra grund men det var tillsammans med mina kollegor på avdelningen av olika professioner som jag växte in i rollen som sjuksköterska.

Om tre år arbetar jag fortfarande som sjuksköterska och har förhoppningsvis slutfört en VUB i kirurgi.

- Madeleine, kirurgavdelning, Hudiksvall

Madeleine, sjuksköterska

Röntgensjuksköterskor

Det kändes otroligt roligt att komma ut som nyutexad. Självklart även nervös och förväntansfull inför de kommande arbetsuppgifterna och ansvar, som medföljer att vara röntgensjuksköterska på en röntgenavdelning.

Jag upplever att jag har haft ett jättebra stöd från både mina kollegor och chefer, samt jag har fått tillåtits att var ny på jobbet vilket har varit skönt.

Jag började jobba på sommaren, det var ett bra och lugnt arbetstempo, vilket underlättade till att man fick en bra introduktion till de olika röntgen modaliteterna som finns på en röntgenavdelning.

- Zandra, röntgenavdelningen, Gävle

Zandra, röntgensjuksköterska

Att stå på egna ben och utföra röntgenundersökningar var en nervös tanke. Med stöttande kollegor som fanns inom räckhåll så gick det strålande. Det fanns alltid kollegor att fråga vid funderingar om exempelvis vilka projektioner som skulle väljas för en remiss. Och frågar gör jag än idag på vissa undersökningar för att det ska bli så bra som möjligt för patienterna.

Under min första tid fick jag utrymme att växa in i min nya roll som röntgensjuksköterska och bli en del av arbetsgruppen. Jag hade förmånen att utföra större delen av mina praktiker på min nuvarande arbetsplats. Jag har lärt mig meycket om arbetet runt själva undersökningen.

Jag fick en bra introduktion så att jag succesivt kände att jag kunde ta egna beslut. Jag blev säkrare på valen jag gjorde, kring undersökningar på både skelett- , lungröntgen och datortomografin.

Om tre år tror jag att jag arbetar kvar på min nuvarande arbetsplats där jag trivs så bra. I det här yrket är nyfikenhet, utbildning och utveckling en stor del. Yrket och dess metoder utvecklas ständigt. Så om tre år har jag fått ny kunskap om undersökningsmetoder, strålningsfysik och anatomi-patologi. Kanske har jag fått lära mig en helt ny undersökningsmodalitet. Mitt mål är att alltid utvecklas i min profession och skaffa mig mer fördjupad kunskap inom radiologi.

- Marie, röntgenavdelningen, Söderhamn

Marie, röntgensjuksköterska

Biomedicinska analytiker

Det kändes stort att komma ut som nyutexad då jag kämpat i tre år på universitet, skaffat mig en legitimation och lyckas fått drömjobbet!

Jag började min upplärning på en gång där jag, tillsammans med erfarna kollegor, följde en tydlig upplärningsplan. Målet var att kunna arbeta självständigt med analys- och undersökningsmetoder inom klinisk mikrobiologi.

Detta är ett mycket varierande arbete och ju mer jag lär mig desto mer självständigt kan jag arbeta.

- Sara, klinisk mikrobiologi, Gävle

Sara, biomedicinsk analytiker

Det var nervöst men samtidigt väldigt roligt att komma ny på jobbet! Jag blev mottagen av duktiga och trevliga kollegor, som gjorde att jag kände mig trygg. Man har en viktig roll som nyexaminerad; med andra ögon och nya fräscha kunskaper kan man bidra med många nya idéer och förbättringar till verksamheten! Som ny kände jag mig uppskattad och alla välkomnade mina förändringsförslag med ett öppet sinne.

Jag började med min upplärning tillsammans med mina kollegor. På våra laboratorier får man arbeta inom olika områden varje dag, till exempel kemi, hematologi, serologi, provtagning, provinlämning och koagulation. Jag fick lära mig ett område i taget och kände mig trygg i alla typer av arbetsuppgifter innan jag började arbeta jourtid. Detta gör att vi får en bred kompetens och ett roligt varierande arbete! Jag fick även möjligheten att åka på en utbildning i serologi som hölls i Uppsala under mitt första år som anställd, där biomedicinska analytiker ifrån olika orter i Sverige deltog. Det var otroligt givande!

Alla kollegor här är fantastiska och vi har en familjär känsla i arbetsgruppen. Dessutom erbjuder regionen bra utvecklingsmöjligheter. Här kan jag känna mig trygg och ha roligt samtidigt som jag hela tiden har möjlighet att fortsätta utvecklas!

- Emelie, klinisk kemi och transfusionsmedicin norra Hälsingland, Hudiksvall

Emelie, biomedicinsk analytiker

När jag sökte till utbildningen var mitt mål att arbeta inom klinisk mikrobiologi och nu skulle jag äntligen få göra det. Det var en fantastisk känsla men även lite läskigt på samma gång, för nu började allvaret. Under min första tid arbetade jag med att odla ut prover, vilket omfattade allt ifrån sår- och luftvägsprover till urin.

När jag sedan var varm i kläderna och trygg i min yrkesroll fick jag lära mig att läsa av och bedöma plattorna när bakterierna växt fram, samt artbestämma och göra resistensbestämningar för att bestämma vilket antibiotika som är effektivt mot bakterien.

Jag fick ett bra bemötande och kände mig snabbt hemma i arbetsgruppen tack vare ett ”tillåtande klimat” med stöttande och erfarna kollegor där jag kunde ställa vilka frågor som helst, stora som små.

Mikrobiologi är ett väldigt brett område så man kommer aldrig vara fullärd. Tekniken utvecklas ständigt för att ge snabbare provsvar, nya riktlinjer att förhålla sig till så jag kommer ha fullt upp att hålla mig uppdaterad och följa metoders utveckling. Just nu tycker jag att molekylärbiologi är roligt, så i framtiden kanske jag fördjupar min kompentens inom det området.

- Amanda, klinisk mikrobiologi, Gävle

Amanda, biomedicinsk analytiker

PTP-psykologer

Att börja ny som PTP-psykolog i Region Gävleborg kändes tryggt och roligt. Kollegorna var välkomnande och det fanns tydliga rutiner att luta sig mot.

Som PTP-psykolog fanns det en tydlig plan för hur introduktion och inlärning av olika moment skulle gå till, vilket har varit skönt när det är mycket att lära sig. I början fick jag använda lättare intervjuformulär för att sedan utöka verktygslådan med andra diagnostiska intervjuer. Genom att börja på detta vis kunde jag enkelt vänja mig vid patientarbete och att vara en del i en organisation utan att det blev för mycket på en gång.

I framtiden hoppas jag få möjlighet att framställa verktyg som kan effektivisera vårdprocessen ytterligare och därmed tror jag att praktisk erfarenhet från psykiatrin kommer vara ovärderlig.

Porträtt Dennis Fyhr PTP-psykolog

Det var ett kärt återseende att börja som PTP-psykolog hos Region Gävleborg då jag tidigare haft både praktik och sommarjobb på arbetsplatsen. Jag såg verkligen fram emot att komma tillbaka.

Under min första tid fick jag framförallt göra första bedömningar tillsammans med kollegor på BUP Södertull som är en utredningsenhet. De gör dels neuropsykiatriska utredningar, men hit kommer också patienter för bedömning vid en ny kontakt med BUP. Utöver det gick en hel del tid åt att orientera mig i den nya rollen som PTP - att gå igenom handboken är ett projekt i sig.

Vad jag kommer att göra i framtiden… det är en svår fråga, det finns så mycket spännande! Att arbeta med barn och unga samt i tvärprofessionella team är två saker som jag verkligen vill fortsätta med. Om det blir på en annan arbetsplats hoppas jag innerligt att kollegorna är lika trevliga som här!

Medicinska sekreterare

Att börja som ny medicinsk sekreterare kändes med handen på hjärtat rätt så skrämmande. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av hälso- och sjukvården och hade till en början svårt att greppa strukturen kring hur det hela är uppbyggt, samt förstå rollen en medicinsk sekreterare har. Ganska omgående insåg jag dock att jag hittat rätt då jag har ett intresse för sjukvård. Den administrativa biten som rollen innebär passar mig även jättebra.

Min väg in hos Region Gävleborg började med ett sommarjobb som jag fick när jag studerade mitt första år som medicinsk sekreterare. Detta förlängdes sedan till en del extraarbete. Till en början fick jag endast skriva diktat av den enklare typen och utföra uppgifter som exempelvis att sätta upp patienter på väntelistor, bevaka utgående remisser och lättare kodning. Efter examen fick jag fast anställning på samma arbetsplats. Under introduktionen fick jag pö om pö lära mig alla de andra administrativa arbetsuppgifterna en medicinsk sekreterare har på vår enhet och här någonstans började jag inse hur otroligt mycket mer som ingår än att ”bara” skriva diktat. Jag hade väldig tur att jag hamnade rätt så tidigt och min första tid var jättebra med kollegor och chef som gav mig tid och utrymme för en ordentlig introduktion.

Jag är övertygad om att det här yrket om tre år inte kommer att vara vad det är idag, då det idag inte är vad det var för tre år sedan och jag upplever att förändringarna går i en snabbare takt nu. Jag kommer att vara kvar på min arbetsplats då jag trivs så pass bra och framförallt hoppas jag att jag aldrig kommer behöva förlita mig på en fax igen.

Porträtt Evelina Lindberg, medicinsk sekreterare

Att börja som ny medicinsk sekreterare kändes både spännande och roligt. Jag var nyfiken och förväntansfull över att jobba med det administrativa i en spännande arbetsmiljö, även som nyinflyttad såg jag fram emot att arbeta för en stor arbetsgivare som Region Gävleborg.

Innan jag påbörjade mina fasta anställning som medicinsk sekreterare hade jag en 10 veckor lång praktikperiod på min nuvarande arbetsplats. Detta gjorde att jag fick chansen att se och lära mig verksamheten på förhand. Jag fick även möjlighet att lära mig arbetsuppgifterna i lugn och ro. När jag påbörjade min anställning fick jag skriva diktatskrivning, diagnoskodning, göra systemkontroller, lära mig posthanteringen (som bland annat innebär att ta emot all inkommande post), remisshantering, hantera ärenden via 1177, stötta övrig hälso- och sjukvårdspersonal som behöver hjälp med exempelvis att eftersöka provsvar m.m. Det är väldigt varierande arbetsuppgifter där ingen dag är den andra lik.

Just nu trivs jag väldigt bra på min nuvarande arbetsplats så förhoppningsvis jobbar jag kvar här och utvecklas och lär mig massa nytt.

Porträtt Lina Persson, medicinsk sekreterare