Helena Medic

Möt Helena! Hon jobbar som vårdenhetschef vid dietistenheten i Region Gävleborg. Hon är en person som gillar att se det positiva i situationer och försöker alltid att utgå från att det finns lösningar.

Vem är du och vad arbetar du med?

– Jag heter Helena och jobbar som vårdenhetschef vid dietistenheten som innefattar dietister inom primär- och specialistvård. Jag är en person som gillar att se det positiva i situationer och försöker alltid att utgå från att det finns lösningar. På fritiden är jag aktiv och spenderar gärna tid tillsammans med familjen, som är viktig för mig. 

Hur känns det att ha blivit nominerad till årets ledare?

– Först var det väldigt förvånande, men framförallt ärofyllt! Den här nomineringen säger väldigt mycket om hela vår enhet och det är alla medarbetare inom dietistenheten som har gjort sig förtjänta av nomineringen. Vi har otroligt duktiga dietister som är engagerade och tar ett stort medarbetaransvar, vilket gör att vi tillsammans utvecklar verksamheten. Jag är otroligt stolt över att vara en del av denna fantastiska arbetsgrupp och den här nomineringen bekräftar verkligen att vi gör ett riktigt bra jobb!

Hur ser du på ledarskap?

– Ledarskap är komplext och intressant. Det behövs ledare vid alla arbetsplatser för att samordna och driva arbetet framåt och det krävs ett gott samarbete mellan ledaren och gruppen. Ledarskap bygger mycket på tillit och det känner jag att vi har inom vår arbetsgrupp. Dietisterna gör alltid sitt yttersta och jag anstränger mig för att föra våran talan i samverkan med andra. Det är lätt att framstå som en fungerande ledare när man har engagerade och kompetenta medarbetare, som jag har turen att ha. Jag ser långsiktigt på ledarskap och arbetar därför mycket både med medarbetarnas och med min egen arbetsmiljö.

Vad tycker du är viktigt med ledarskap?

– Jag är angelägen om att alla medarbetare inkluderas i arbetet, då det är viktigt att ta tillvara på allas kompetens och idéer. Som ledare är en viktig del att skapa en bra miljö och styra arbetet, så att vi tillsammans jobbar åt samma håll. En annan sak som jag tycker är viktig som ledare är att vara öppen för feedback, både att ta och ge. Vi behöver hela tiden utvecklas och det är jättebra om vi kan hjälpa varandra till snabbare utveckling. Även här har jag haft tur att få feedback från medarbetarna, så att jag har kunnat anpassa mitt ledarskap så att det har passat gruppen bättre.

Hur började din chefskarriär?

– Jag har alltid varit intresserad av ledarskap och började med att gå chefsbanken, ett av Region Gävleborgs interna utvecklingsprogram, när jag jobbade som dietist vid barnkliniken. När chansen sen dök upp att söka vårdenhetschefstjänsten inom vår egen enhet, så kändes det rätt att prova. Under de fyra år som jag nu har jobbat här, så har jag fått möjlighet att delta vid flera ledarskapsutbildningar, som har gett en god grund för att fortsätta utveckla mitt eget ledarskap.