Elenor Jennehag är vårdenhetschef på lungavdelningen i Gävle som medverkar i pilotprojektet.

Återhämtning och utveckling i pilotprojekt

I pilotprojektet Hållbart arbetsliv 80:20 erbjuds sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvårdens dygnet-runt verksamhet att arbeta 80 procent kliniskt, 10 procent med individuell utveckling och 10 procent med utveckling i verksamheten.

Syftet är att se om förändrad arbetsform leder till ökad hälsa, kompetensutveckling, säkerhet och arbetstillfredsställelse. En utvärdering av projektet kommer att göras i juni 2024. Därefter kommer hälso- och sjukvårdsledningen ta ställning till om arbetssättet ska införas på flera arbetsplatser.

Elenor Jennehag är vårdenhetschef på lungavdelningen i Gävle. Hon säger att en stor fördel med projektet är att det finns tid att lägga på verksamheten.

– Jag har själv jobbat som sjuksköterska på lungavdelningen och vet att det fanns saker man gärna ville ta tag i och förbättra, men att det aldrig fanns tid för det. Nu har man tiden avsatt och jag ser att engagemanget hos medarbetarna stärks när de får tid till det, säger hon.

Så fördelas arbetstiden

  • 80 procent kliniskt arbete.
  • 10 procent tid för egen utveckling, så som kunskapsinhämtning, fortbildning och hälsofrämjande aktiviteter enligt överenskommelse med närmsta chef.
  • 10 procent går till utveckling i verksamheten. Exempelvis hälsoinspiratör, journalgranskning, sårvård, mentorskap och handledning eller webbutbildning.

Vårdenheter som deltar i pilotprojektet

Förlossningen/BB/gynekologisk vårdavdelning Hudiksvalls sjukhus, internmedicinavdelning Hudiksvalls sjukhus, lungavdelningen Gävle sjukhus och ortopedavdelningen Gävle sjukhus. Från 30 januari har akutmottagningen i Bollnäs börjat med projektet och kommer att vara med resten av projekttiden. En utvärdering av projektet kommer att göras i juni 2024. Därefter kommer hälso- och sjukvårdsledningen ta ställning till om arbetssättet ska införas på fler arbetsplatser.

För att delta i projektet ska medarbetaren jobba minst 75 procent med skifttjänstgöring som innebär att personen jobbar dagar, kvällar och i vissa fall nätter.

Projektet startades hösten 2019 men på grund av pandemin och hård arbetsbelastning på hälso- och sjukvården hade man inte möjlighet att driva det fullt ut och hösten 2021 gjordes en nystart. I snart ett år nu har projektet körts i dess rätta omfattning.

 

Röster från medarbetare

Hur skulle du beskriva att din arbetssituation har förändras i och med 80:20 projektet?

– Det har bidragit till att jag kan bedriva en vård med större engagemang och ork. Jag går till arbetet och vet att en dag varje vecka får jag återhämta mig på ett eller annat sätt utan att behöva vara på golvet. Stressen har minskat eftersom jag hinner med mina ansvarsområden bättre. Där ingår bland annat studenterna.

Vilken är den största fördelen för dig att arbeta inom 80/20?

– Mitt schema känns mycket mer luftigt. Jag har vågat ta på mig vidarestudier under hösten 2022 som gynnar verksamheten i längden.

Vad har du valt att lägga tiden för verksamhetsutveckling och individuell utveckling på?

– Jag har lagt tiden för verksamhetsutveckling på att läsa en kurs om handledning av studenter. Jag har haft studentansvar och kommer under våren även att bli HLR-instruktör. För min individuella utveckling har det handlat mycket om friluftsliv, husbygge samt träning.

Skulle du rekommendera det här arbetssättet till någon annan?

– Ja, jag rekommenderar detta till både sjuksköterskor och undersköterskor på alla medicinska vårdavdelningar.

Hur skulle du beskriva att din arbetssituation har förändras i och med 80:20 projektet?

– Jag upplever att jag får mer andrum och känner av att schemat är luftigare. Eftersom man styr över projekttiden själv kan jag välja att sitta och jobba med ett projekt innan ett kvällspass eller en kväll hemma och istället vara ledig en annan dag. Jag märker också att kollegorna också mår bra av detta. Personalomsättningen är inte lika hög och många stannar kvar på grund av projekttiden.

Vilken är den största fördelen för dig att arbeta inom 80/20?

Att få tid för verksamhetsutveckling utan att behöva trycka in den när jag redan är på jobbet. Att känna att tiden för träning hinns med och att jag känner mig piggare och får tid för återhämtning.

Vad har du valt att lägga tiden för verksamhetsutveckling och individuell utveckling på?

Jag har jobbat med att ta fram en informationsbroschyr till nyblivna föräldrar där det står om första tiden för barn, mamma och amning och matning. Tidigare var informationen på lösa papper men nu är den samlad och så finns det länkar till filmer och webbsidor med ytterligare information. Jag är dessutom med och utbildar ambulanspersonal i förlossning. Det är ett uppskattat samarbete och i fördel för oss, den födande kvinnan och ambulanspersonalen. Min egen tid läggs på träning och återhämtning där jag exempelvis använder friskvårdsbidraget för massage.

Skulle du rekommendera det här arbetssättet till någon annan?

Absolut. Tror alla vinner på att ingå i detta. Tycker dock att det ska gälla hela personalgruppen. Både barnmorskor och undersköterskor.