Snuttefilm - film för de minsta

Snuttefilm - för de små är ett paket med fem korta animerade filmer för de allra yngsta producerade av Lisbet Gabrielsson och med manus, bild och regi av Anna-Clara Tidholm och Gun Jacobson. 

Tre av filmerna bygger på välbekanta och omtyckta peka-och-läs-böcker av Anna-Clara Tidholm: Alla får åka med, Hela natten och Apan fin. De återstående två berättelserna (Simons anka och Nelly packar) gavs ut i bokform av Alfabeta Förlag i april 2008.

Snuttefilm - för de små för hemmabruk och för visning i skolan säljs av också av Alfabeta förlag. Filmerna hade premiär på biografer över hela Sverige i november 2007 och distribueras av Folkets Bio. Intresset har varit stort för att visa Snuttefilm - för de små (Tales for Tiny Tots) även utomlands, filmerna har bland annat visats i Polen, Danmark och England. Läs mer om vilka utländska festivaler som Tales for Tiny Tots visas på.

Under sommaren 2007 inleddes arbetet med projekt Snuttefilm - för de små. I samarbete med några av länets kommuner erbjöds förskolepedagoger en föreläsning med Anna-Clara Tidholm samt möjligheten att låna Snuttefilmerna för visning på förskolan. En särskild handledning med presentation av filmerna och förslag på uppföljning med barnen har tagits fram. Handledningen får användas fritt av förskolor i Gävleborgs län.

Vänligen kontakta Kulturutveckling om du är från en annan region och vill använda handledningen.

Särskilda Snuttefilmsryggsäckar har också tagits fram inom projektet Läs en film!. Ryggsäckarna innehåller en DVD med Snuttefilm - för de små, två exemplar av böckerna samt ett exemplar av handledningen. Väskorna kan, liksom övriga Läs en film-väskor, lånas från Mediecentrum i Bollnäs och Astrakan i Sandviken. Läs mer om Läs en film.

Projektledare för Snuttefilmsprojektet var Fredrik Lindstrand, som då också var verksam som forskare vid Lärarhögskolan i Stockholm. I samband med några av filmvisningarna dokumenterade Fredrik projektet genom att genomföra intervjuer med barn, föräldrar och personal. Några av visningarna har även videofilmats. Resultatet presenteras i form av en projektrapport.

En del av arbetet finns också beskrivet i ett kapitel i boken Blöjbarnsteve - Om hur barn under 3 år upplever TV och leker med fjärrtroll (red. Margareta Rönnberg 2008). Kapitlet heter Snuttefilm i förskolan - en studie av tvååringars meningsskapande och engagemang och är skrivet av Fredrik Lindstrand. Blöjbarnsteve kan beställas från mrg@hig.se och kostar 120 kr (inkl. moms + frakt inom Sverige 200 kr).

Intresset för Snuttefilm har varit stort från pressen och artiklar om projektet har bland annat publicerats i lokaltidningarna i Gävleborg, Lärarnas Tidning och Tidningen Förskolan. Svenska Filminstitutet har också publicerat en artikel om projektet på sin Film i skolan-sida. 

Kontakt