Region Gävleborg erbjuder ytterligare 500 män att testa sig mot prostatacancer
Region Gävleborg fortsätter arbetet med att erbjuda män i regionen kostnadsfri testning för tidig upptäckt av prostatacancer genom ett pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning (OPT). Nu går projektet vidare med en ny omgång, där ytterligare 500 slumpmässigt utvalda män bjuds in att delta i testningen.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och varje år diagnostiseras omkring 10 000 män med sjukdomen. Tidig upptäckt ger stora fördelar när det gäller att behandla och bota sjukdomen innan den sprids. Projektet ingår i en nationell satsning för att minska dödligheten i prostatacancer, men också för att minska överdiagnostik och överbehandling.
– Det är en viktig fortsättning på vårt arbete med att erbjuda systematisk och kostnadseffektiv testning. Vi hoppas att detta kan ge ett konkret resultat på hur vi kan erbjuda denna testning på ett mer långsiktigt sätt i regionen, säger Jonas Vargmyr, projektledare för organiserad prostatacancertestning i Region Gävleborg.
Så går det till
Erbjudandet om testning sker som en del av ett större pilotprojekt som omfattar flera regioner i Mellansverige. Brev skickas ut till 500 män per region, där män födda 1962 och 1966 i Gävleborg är de som får erbjudandet. Testet innebär ett blodprov som mäter PSA-värdet, en prostataspecifik antigen. Om PSA-värdet är förhöjt kan det vara tecken på prostatacancer.
– Genom att erbjuda dessa test ger vi män en möjlighet till tidig upptäckt av prostatacancer, vilket kan leda till bättre behandlingsmöjligheter och i många fall rädda liv. Jag ser detta som ett steg mot en mer jämlik cancervård, där alla män får samma chans till tidig diagnos, säger Jennie Forsblom (KD) ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Gävleborg.
Bakgrund till projektet
Pilotprojektet för organiserad prostatacancertestning i Gävleborg är en del av ett samarbete med andra regioner i Mellansverige. Syftet är att utveckla ett system som kan användas för en mer strukturerad och effektiv testning, vilket i framtiden kan leda till ett nationellt screeningprogram för prostatacancer.
Testet görs genom ett enkelt blodprov och det är upp till varje inbjuden att bestämma om de vill delta i testningen. Om PSA-värdet är lågt får deltagarna ett nytt erbjudande om att testa sig igen om två till sex år. Om PSA-värdet är förhöjt, erbjuds deltagarna en magnetkameraundersökning för vidare utredning.