Hudmelanom

Malignt melanom är den allvarligaste av hudens tre vanliga cancerformer. Precis som andra former av hudcancer har malignt melanom ökat kraftigt de senaste decennierna. 4 000–5 000 nya fall av malignt melanom upptäcks varje år i Sverige.

Den största riskfaktorn för malignt melanom och övrig hudcancer är ultraviolett (UV) strålning, främst från solen. Incidensen varierar med latitud och är nästan dubbelt så hög i västra och södra regionen jämfört med den norra regionen. Melanomincidensen varierar även med ålder.

Melanom är ovanligt bland barn och yngre vuxna men förekomsten ökar med stigande ålder. Majoriteten av alla melanom uppmärksammas av patienten själv eller en anhörig till patienten. Även om de som drabbas främst är äldre är det viktigt att även skydda barn och unga från för mycket sol. Det minskar risken att de får hudcancer senare i livet.

Det standardiserade vårdförloppet omfattar diagnoserna ICD-10: D03.0-9, C43.0-9, alltså såväl invasiva melanom som melanom in situ och lentigo maligna. Melanom i öga, genitalia eller slemhinna omfattas dock inte av detta standardiserade vårdförlopp.

Vårdförlopp

Vårdförlopp hudmelanom – innehåller beskrivning av hela vårdförloppet

Kortversion

Kortversion hudmelanom – med symtom, fynd och kriterier (pdf)

Remiss

Vid beslut om välgrundad misstanke om cancer i primärvård eller övrig hälso- och sjukvård startas ett hälsoärende och anteckning SVF i Cosmic.

För mer information, se rutinen Standardiserade vårdförlopp (SVF) för vårdpersonal och SVF-Koordinator – Platina id 09-861006 (pdf)

Remiss för SVF skrivs i Cosmic och kopplas manuellt till aktuellt hälsoärende.

Patientinformation

Beskrivning flödet – patientinformation

Patientinformation på flera språk

Melanomföreningen

Cancerfonden om hudmelanom

Rutiner

Hudcancerprocessen
KVÅ-kodning hudmelanom (pdf)
Processbeskrivning malignt melanom

Kontakt

Vårdgivare

Telefonnummer för kontakt mellan vårdgivare i patientärenden

Koordinator

Hudmottagning Gävle 026-53 16 63.