Livmoderhalscancer
Varje år diagnostiseras 500 patienter med livmoderhalscancer. Medianåldern är cirka 50 år med stor spridning mellan åldrarna, var tredje kvinna som insjuknar är under 40 år. Så gott som all livmoderhalscancer orsakas av Humant papillomvirus (HPV) som är sexuellt överförbara virus. De typer av HPV som är mest associerade med livmoderhalscancer är HPV-16 och HPV-18.
Det vanligaste symtomet på livmoderhalscancer är blödningar som inte har med menstruation att göra. I tidiga skeden har man ofta inga symtom alls. Sjukdomen uppstår i livmoderhalsen, och utvecklas oftast långsamt under många år. Det gör det möjligt att upptäcka och behandla cellförändringar i ett tidigt skede. Tack vare den gynekologiska cellprovtagningen är det bara en tredjedel så många kvinnor som får livmoderhalscancer, jämfört med om screeningen inte hade funnits. Tidig upptäckt genom screening möjliggör ofta mindre invasiva behandlingar och bättre prognos.
Det standardiserade vårdförloppet omfattar diagnosen C53.0-9. Cancer in situ omfattas inte. Personer som diagnostiseras med dysplasi utreds inom screeningprogrammet och omfattas alltså inte heller.
Patienter som har koniserats inom screeningprogrammet och diagnostiserats med stadium IA1 till IA2 uppfyller kriterierna för välgrundad misstanke och ska remitteras till utredning inom det standardiserade vårdförloppet. Utredningen inleds med eftergranskning av PAD. Om stadium I A1 bekräftas avslutas det standardiserade vårdförloppet. Uppföljning och eventuella vidare åtgärder sker då utanför det standardiserade vårdförloppet.
Vårdförlopp
Standardiserat vårdförlopp livmoderhalscancer – RCC Kunskapsbanken
Kortversion
Kortversion livmoderhalscancer – med symtom, fynd och kriterier
Remiss
Vid beslut om välgrundad misstanke om cancer i primärvård eller övrig hälso- och sjukvård startas ett hälsoärende och anteckning SVF i Cosmic.
För mer information, se rutinen Standardiserade vårdförlopp (SVF) för vårdpersonal och SVF-Koordinator – Platina id 09-861006 (pdf)
Remiss för SVF skrivs i Cosmic och kopplas manuellt till aktuellt hälsoärende.
Patientinformation
Beskrivning flödet – patientinformation
Patientinformation på flera språk
Cancerfonden om livmoderhalscancer
Gyncancerföreningen i Gävleborg Fjärilen (pdf)
Rutiner
KVÅ-kodning livmoderhalscancer (pdf)
Processbeskrivning livmoderhalscancer
Kontakt
Vårdgivare
Telefonnummer för kontakt mellan vårdgivare i patientärenden
Koordinator
Gyn Gävle 026-15 51 32
Gynmottagning Hudiksvall 0650-922 34