Folkteatern Gävleborg

Stiftelsen Folkteatern i Gävleborg grundades 1980 och har Region Gävleborg som huvudfinansiär.

Folkteatern Gävleborg värnar konsten och det konstnärliga arbetet, möjliggör bildning och fördjupning och skapar meningsbärande sammanhang. Genom att fungera i ett samspel med det omgivande, föränderliga, samhället vill Folkteatern Gävleborg bidra till att öka människors makt och möjligheter att påverka sina liv och öka sin delaktighet i länets samhällsliv.

Folkteatern Gävleborg ska vara en inkluderande mötesplats för gestaltning och reflektion kring samtid och omvärld. Teatern ska skapa konstnärliga sammanhang för att knyta oväntade kontakter och möjliggöra nya aktiviteter och projekt. En förutsättning för att teatern ska fungera på detta sätt är att den verkar runt om i Gävleborgs län. Folkteatern Gävleborg vidareutvecklar publikens möjligheter till delaktighet och mottagande av teaterns olika verksamheter, såväl i arbetet med föreställningar såsom i andra projekt och publikmöten.

Folkteatern Gävleborg eftersträvar att etablera och upprätthålla längre relationer, föra långsiktiga samtal kring teaterkonsten och dess möjligheter - såväl i det interna som i det utåtriktade arbetet. Alla medarbetare på Folkteatern Gävleborg arbetar med konstnärliga frågor, såväl i det dagliga som i de långsiktiga perspektiven.