Textilt återbruk

Den här kursen ger dig möjligheter att prova på att skapa med olika textila material och återbrukstekniker. Du får designa bruksföremål och föremål för utsmyckning.

Kurslängd: 1 termin
Studietakt: 50 procent distans

Den här kursen ger dig möjligheter att prova på att skapa med olika textila material och återbrukstekniker. Du får designa bruksföremål och föremål för utsmyckning. Du lär dig mer om hållbar utveckling och att laga och ta tillvara textilier.

Kursen är webbaserad och innehåller fyra obligatoriska kursträffar, två vardagar per träff på Västerbergs folkhögskola. Mellan kursträffarna arbetar du med distansarbete med hjälp av handledning via Teams/Office365, licens tillhandahålls av skolan. Eftersom studietakten är 50% behöver du ha möjlighet att studera ca 20 timmar/vecka. Kursen är studiemedelsberättigande.

Exempel på kursmoment 

  • Skapa och färga med hushållsavfall
  • Antiplast och alternativ till engångsartiklar, tex japanska tygpåsar 
  • Återbrukskonst som äldre återbrukstekniker i ylle, papperskonst, stitching and slashing.
  • Laga och ta tillvara, stoppa och laga hål, sashiko och boroinspirerade synliga lagningar.

Mål med kursen

  • Kunskaper inom miljö och hållbar utveckling som inspirerar till ett fortsatt eget skapande med återbrukat material.
  • Färdigheter i olika återbrukstekniker och textila uttryck.
  • Grundläggande kunskaper i hur synen på textilt återbruk har varit, hur det har utförts och förändrats över tiden och i olika delar av världen.
  • Kunskap om olika sätt att ta tillvara och laga.

Kostnader

Kursen är avgiftsfri. Du betalar för material samt mat och boende om du bor på skolan under kursträffarna. Hur mycket materialkostnaderna blir beror på hur mycket du har hemma och på vad du behöver anskaffa. Skolan tar ut 150 kronor för färg, förbrukningsmaterial med mera.

Bokningsblankett för boende på skolan skickas ut tillsammans med antagningsbeskedet.

Krav på förkunskaper och utrustning

För att delta i kursen måste du ha egen dator/surfplatta/mobil med wifi-uppkoppling och kamerafunktion. Goda kunskaper i fil-, mejl- och bildhantering är ett krav samt att du kan hantera din egen utrustning.

Du behöver inga förkunskaper i textilt återbruk för att söka utbildningen. Kursens uppgifter är utformade så att de lätt anpassas efter den nivå du själv ligger på. För distansarbetet mellan kursträffarna behöver du ha tillgång till egen symaskin hemma.

Kursintyg

Du får ett kursintyg som kan användas om du vill söka till fortsatta studier eller arbete. För att få kursintyg deltar du aktivt i Teams/Office365 mellan kursträffarna, deltar minst 80 procent och redovisar kursens uppgifter.

Mer information

Britt-Marie Larsson, kursansvarig textilt återbruk och yllebroderi,
070-336 57 37
britt-marie.larsson@regiongavleborg.se