Västerbergs folkhögskola

Att studera på Västerbergs folkhögskola

Strax utanför Storvik, i Sandvikens kommun, i en naturskön miljö finns Västerbergs folkhögskola. Här finns goda studiemöjligheter och närhet till friluftsområden.

Hos oss finner du ett brett utbud av utbildningar som ger behörighet till högskola eller yrkeshögskola men också för dig som vill fördjupa dina kunskaper inom särskilda ämnen.

Om skolan

Västerbergs folkhögskola grundades år 1910 och har blivit tillbyggd och renoverad i flera omgångar. Här finns bland annat gym, bibliotek, restaurang, bild- och musiksal tillgängliga för våra cirka 250 deltagare. Västerberg är stolta över att vara både miljö- och HBTQ-certifierade.

Praktisk information för dig som studerar

Kurser och utbildningar

Västerbergs erbjuder en rad olika utbildningar. Är du intresserad av musik, stickning, drama, smide eller matematik? Vill du läsa förberedande kurser för vidare studier? Studerar du med ett bestämt mål i sikte eller bara för att det ger dig stimulans och utveckling?

Vad kan jag göra efter examen?

Beroende på vilken utbildning du vill läsa och dina personliga mål så finns det goda möjligheter till att dina studier på Västerbergs leder till vidare studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet, men även direkt till arbete.

Läs mer om den utbildning du är intresserad av och om tidigare studenters berättelser, eller kontakta våra pedagoger eller studie- och yrkesvägledare för mer information.

Vad tycker deltagarna?

På respektive utbildningssida kan du få mer information om utbildningen samt ta del av kursplaner och vad tidigare deltagare tycker om sin studieperiod. Nedan är två exempel på vad före detta deltagare tycker om deras utbildning vid Västerbergs.

Sebastian Forslund, musiklinjen

Min tid på musiklinjen var väldigt lärorik, rolig och utvecklande. Jag trivdes väldigt bra med att stort fokus låg på ensemblespel och att musicera med andra. Man utvecklas som musiker men även som person och får vänner för livet.

Att få fokusera helt uteslutande på musiken under en tid och utvecklas som musiker har haft stor betydelse för min fortsatta musikaliska resa. Jag har idag nytta av de erfarenheter jag tagit med mig från Västerberg. Hur man samverkar och musicerar i grupp på en mer professionell nivå. Jag har även haft stor nytta av de kunskaper jag fick på musikteorin. Det är tack vara dessa jag tagit mig dit jag är idag.

Idag studerar jag till ämneslärare, inriktning musik på gymnasienivå. Jag ska alltså bli musiklärare och dessa studier bedriver jag på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Linda Hovmark, dramapedagogutbildningen

Efter examen har jag främst arbetat på Dramatoriet i ett hållbarhetsprojekt kallat Energiagenterna. Jag och en kollega åker runt till olika förskolor och leder sagovandringar, i roll.

Jag har även tagit fram ett handledningsmaterial till en föreställning på Pantomimteatern i Stockholm. Sedan december är jag också anställd på Skansen, som pedagog för barngruppen som uppträder med sång- och danslekar från förr.

Dramapedagogutbildningen har gett mig bredd och inspiration att prova olika saker inom dramapedagogiken. Tack vare skolan och inte minst praktiken känner jag att jag har en stabil grund att stå på. Jag känner mig stark när jag kallar mig själv auktoriserad dramapedagog.

Emelina Jansson Oldensparr, allmänna linjen

Efter min examen studerade jag vidare på universitet och högskola. Jag har en kanditatexamen i Socialantropologi från Lunds Universitet och har även studerat kurser inom global social vetenskap på avancerad nivå.

Att få läsa min gymnasiekompetens på Västerbergs Folkhögskola gjorde mina eftergymnasiala studier möjliga. Jag hade varit skoltrött under några år och behövde studera i en takt som passade mig. På allmänna linjen
kunde jag lägga upp mina studier och mål inom en rimlig tidslinje och även justera planen efterhand.

Jag kunde känna ett stöd och en guidning från lärarna och hade fantastiskt roligt med nyfunna vänner på köpet.

Efter studierna på universitet och högskola har jag arbetat som kommunal samordnare inom hemvården och arbetar för närvarande som försäkringsutredare på Försäkringskassan.

Studieformer

Hos oss hittar du kurser av olika sorter. Vissa är på heltid, vissa på deltid och några kan du läsa på distans. Gemensamt för dem alla är att vi lägger stor vikt vid att skapa gemenskap och god stämning på skolan. Därför innehåller alla kurser också gruppaktiviteter som är gemensamma för hela skolan till exempel temadagar och friluftsdagar.

Läs mer om plats- och distansundervisning på respektive utbildningssida

Stöd under studietiden

Vi har ett stort fokus på tillgänglighet och att skolan ska vara öppen och mottaglig för alla. Till exempel så är svenska som andra språk eller funktionsvariation inte ett hinder för studier vid våra utbildningar. Vi har stora möjligheter att anpassa studiegången efter dina individuella behov.

Läs mer om hur vi jobbar för tillgänglighet och extra stöd