Smittskydd
Smittskydd Gävleborg arbetar med att förebygga och minska risken för spridning av smittsamma sjukdomar till och mellan människor.
-
2025-09-24
Infomaterial för vaccinationer på väg till din verksamhet
Den 14 oktober startar årets vaccinationer mot covid-19 och influensa. Redan denna vecka får din verksamhet tillgång till nytt informationsmaterial som stöd i arbetet. Använd det för att nå ut till patienter om varför vaccination är viktigt.
-
2025-09-11
Vaccinationer mot covid-19 och influensa hösten 2025
I mitten av oktober startar årets vaccinationer mot covid-19 och influensa. Här får du de viktigaste datumen och förberedelserna för att arbetet ska flyta på smidigt – för både invånare och för dig som medarbetare.
-
2025-09-09
Ebola-utbrott i Demokratiska republiken Kongo – viktigt att känna till rutiner
Folkhälsomyndigheten rapporterar om ett pågående utbrott av ebola. Risken för spridning i Sverige är mycket låg, men det är viktigt att vi i vården vet hur vi ska agera vid misstanke. Läs mer om rutiner vid misstänkt ebola.
-
2025-08-06
Hepatit A-utbrott i Oslo: viktigt att uppmärksamma symtom
Norska myndigheter har identifierat ett utbrott av hepatit A kopplat till en restaurang i Oslo. Sjukvårdspersonal inom Region Gävleborg uppmanas vara uppmärksamma på symtom hos personer som nyligen besökt restaurangen, samt känna till aktuella ...
-
2025-07-09
Nya riktlinjer för TBE-vaccination
Baserat på en litteraturgenomgång och internationella erfarenheter har Svenska Infektionsläkarföreningens vaccinationsgrupp uppdaterat riktlinjerna för TBE-vaccination.
-
2025-04-24
Viktigt att skydda hälsan vid pilgrimsresor till Saudiarabien: Det här behöver du vara uppmärksam på
Den stora muslimska vallfärden, hajj, sker 4–9 juni 2025. Tusentals svenskar väntas resa till Mecka. Vid stora folksamlingar ökar risken för smittspridning. Läs om hur du som jobbar i vården kan bidra till att minska den.
-
2025-04-17
Grillsäsong – säsong för Campylobacter
Nu är det dags för grillsäsong. Då är det även säsong för Campylobacter, en bakterie som är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av livsmedel. De flesta insjuknar med diarréer, ibland blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.