Sömnad och formgivning - år 1


Läs kursdeltagarnas ord:

Inger Kjellström
Mitt mål med textilutbildningen är att få kunskap och erfarenhet att ändra ett befintligt mönster för att kunna sy plagg som passar min kropp. På somrarna tar vi i familjen båten till olika skärgårdskrogar för att äta god mat i mysiga miljöer och då behöver jag en skjortjacka i marinfärgat linnetyg som skyddar mig för vinden och som passar till både klänning och byxor. Utifrån min egen kjoltoile har jag sytt en pennkjol i ylle med hundtandat mönster som passar bra till bokcirkelträffarna i höst.

Bodil Lantz
Det bästa med utbildningen har varit den positiva och glädjefyllda stämningen i gruppen och hos våra kompetenta och ambitiösa pedagoger. Under året har mitt mål varit att utveckla kunskaper för att skapa funktionella och sköna plagg så som vildmarksbyxa som tål både värme och väta, och jeanskjol hopmonterad av slitna jeans uppfyller båda min ambition. Jag ser fram emot att kunna skapa även ytterkläder som sitter bra och är funktionella.

Eva Lindahl
Ledstjärnan in mitt projekt har varit att skapa något som sitter bra och passar min kropp. Sköna, bekväma kläder är något jag verkligen gillar. Att skapa från skiss till färdig produkt har varit lärorikt och utmanande men mest glädjefyllt.

Eva Nielsen
Mitt projekt har ett klänningstema. Den första i mjukt tyg och nästa blir i ett linnetyg från Växbo lin. Det bästa med utbildningen är att få ny kunskap i en miljö som är kreativ, inspirerande och som är stöttande när det är dags att göra om och göra rätt.

Soile Nordberg
Detta år har jag skaffat mig en ny vän, en overlockmaskin, som blivit min hjälpreda i mitt projekt ”trikåsömnad”. Mitt projekt har varit att skapa två färgglada, välsittande trikåklänningar samt att utforska overlockmaskinens mysterier(!). Tiden på Forsa folkhögskola har givit mig kunskap, idéer, inspiration och ett trevligt kamratskap med andra kursdeltagare och lärare.

Anna-Carin Roos
Som diakon har jag saknat diakontoppar i fler gröna nyanser och med lite roligare uttryck och lösare former. Under mitt år på Forsa folkhögskola har jag fått möjlighet att prova några nya idéer och utvecklats i sömnad och formgivning. Min målsättning är att skapa diakontoppar som är stiliga, sköna att bära och som sprider glädje till människor som vi diakoner möter i vårt arbete.

Martina Samuelsson
Året på Forsa folkhögskola har verkligen öppnat upp mina kreativa fönster på vid gavel och gett mig energi och inspiration att fortsätta skapa. Kunnig handledning av fantastiska lärare har gett mig ovärderliga kunskaper. Med dessa i ryggen ska jag nu fortsätta utforska sömnadskonstens outtömliga dimensioner!

Else-Marie Östling
Jag har länge saknat möjligheten att uttrycka min sanna stil och smak i kläder, så jag hade redan från början en tydlig målbild av att skapa en basgarderob som passar min stil, min smak och framförallt min kropp och som samtidigt ge mig möjligheten att bygga en hållbar garderob med stilrena kläder som i längden minskar min belastning på miljön genom att vara hållbart gjord.
Genom att skapa tre plagg som passar in i en höst/vinter version av min basgarderob har jag nu en grund att bygga vidare på med fler byggstenar i en stilren, minimalistisk, hållbar och bekväm basgarderob som är lätt att bära både hemma, på kontoret, ute på stan och på fest.
Den här kursen har gett mig kunskapen att omsätta mina idéer till praktiska, användbara plagg och också gett mig både inspiration och motivation från alla kunniga lärare och engagerade kurskamrater; summan av allt detta har lyft min idé till något större och bättre än jag någonsin kunnat utveckla själv.

Tanja Karvanen
Jag hade som mål med denna kurs att lyckas sy ett par perfekt passande byxor. Och det lyckades jag med råge. Min kreativa resa för att skapa klädesplagg med egenhändigt vävda tyger tuffar vidare.