Design sömnad


Läs kursdeltagarnas ord:

Ulrika Johansson
Det bästa med kursen har varit gemenskapen och alla människor jag har lärt känna, både elever och lärare.
Sedan har det varit roligt att få prova på en massa olika saker inom textil som till exempel screentryck, vävning, mönsterkonstruktion och textilt återbruk.

Kerstin Jönsson
Jag har länge varit intresserad av att designa själv då jag har svårt att hitta den typen av kläder jag vill ha i vanliga butiker och att jag kan göra plagget helt personligt med egna tryck med mera.

Carina Lingvall
Nya stigar, nya vägar och alla leder fram till samma förenade mål. Känna, lukta, se – alla aha-upplevelser. Frihet att vara jag, den jag är.

Anna Palmcrantz
Jag sökte utbildningen för att hitta mig själv, fann friheten och vägledningen att våga utforska en dröm. Mina plagg är bekväma, färgglada och lite lekfulla med små detaljer och stor noggrannhet.

Lisa Skjaervold
Mitt projekt blev en kreativ process i form av att få till enkla siluetter av återbrukat tyg och modifierade enkla mönster. Det bästa med utbildningen är bredden, det kreativa spannet, allt från mönsterkonstruktion, ökad kunskap om textilindustrins påverkan på miljön, vinsten av återbruk och screentryck. Nu ser jag fram emot att utveckla mitt personliga textiltryck och sömnad ännu mer.

Veronika Sziraki
Som andraårselev på Design sömnad, utmanade jag mig själv med mer detaljrika och därmed avancerade plagg. Jag sydde ett par byxor i återbrukad ylleblandning med foder, linning och veck, en sommarklänning i luftig bäckebölja med v-halsringning, knäppkant och puffärmar med ärmsprund och manschett på, och två dubbelknäppta kavajer: den ena i återbrukad bomull och egenfärgat- och tryckt foder, och den andra i återvunnet ylletyg i diamantkypert. Dessutom deltog jag på vävkursens projekt där vi växtfärgade garn för att sedan väva plädar av det. 

Linnea Thor
Mina plagg är huvudsakligen inspirerade av de finska skärgårdsmiljöerna jag spenderat mina somrar i sedan barnsben.
Havet fick form i en långkjol i djupblå denim, klippor och stränder blev till ett linne-set bestående av byxa och skjorta i neutrala toner, och från grönskan växte en simpel A-linjerad klänning i det klassiska Unikko-mönstret fram.
Det viktigaste för mig är att den som bär kläderna känner sig bekväm och kan röra sig på ett fritt och naturligt sätt, därför har alla plagg fått en luftig passform som varken ska dölja eller ta över, utan ge utrymme för personen i dem att ta plats.