Flygbild över Bollnäs folkhögskola

Studera på Bollnäs folkhögskola

Hos oss på Bollnäs folkhögskola hittar du ett brett urval av utbildningar och kurser. Här präglas studier och fritid av gemenskap och god anda. Vi erbjuder dig lokaler med modern utrustning och utbildningar med den senaste kunskapen i ämnet du är intresserad av.

Om skolan

Huvudskolan i Bollnäs ligger i en naturskön omgivning vid Ljusnans strand. Bollnäs centrum och badstrand finns inom bekvämt promenadavstånd. Våra undervisningslokaler är ljusa och rymliga och anpassade för de olika utbildningarna samt de studerandes behov. Vi har ett fint bibliotek, en stor gymnastiksal och ett välutrustat gym. På skolan finns också ett trivsamt internat där du som elev erbjuds individuellt boende.

Skolan har en fin restaurang med engagerad personal både vad gäller matlagning och service. Vårt mål är att hälften av alla måltider ska vara gröna, det vill säga vegetariska eller veganska. Vi jobbar med KRAV-märkta och ekologiska råvaror och väljer svenska råvaror så ofta vi kan.

Förutom huvudskolan i Bollnäs så har skolan filialer i Söderhamn, Ockelbo och Gävle.

Vi på Bollnäs folkhögskola är stolta över att vara både HBTQI- och miljöcertifierade.

Ursäkta röran

Hösten 2021 påbörjades en renovering av skollokalerna i Bollnäs. All undervisning kör vidare och du kan bo på vårt internat precis som vanligt, men det kan vara lite stökigt hos oss det närmsta året.

Under höstterminen 2022 inviger vi Musikens Hus. Här samlar vi skolans alla musikutbildningar i anpassade lokaler med bland annat en ny studio och en större konsertsal.

Kurser och utbildningar

Hos oss hittar du en rad olika utbildningar för dig som vill fördjupa dina kunskaper inför vidare studier, arbetsliv eller för ditt personliga intresse.

På huvudskolan i Bollnäs finns Allmän kurs (grundskole- och gymnasienivå) och Allmän kurs med extra svenska (grundskolenivå) samt Musiklinjen med fem olika inriktningar; jazz, folkmusik, klassisk, singer-songwriter och ljudteknik/musikproduktion. Här finns även Skrivarlinjen och Pennspetsen.

Allmän kurs (grundskole- och gymnasienivå) och Allmän kurs med extra svenska (grundskolenivå) finns även på vår filial i Söderhamn.

Konstskolan finns i Gävle och Trädgårdsutbildningen håller till i Ockelbo, på Wij trädgårdar.

Bollnäs folkhögskola erbjuder även etableringskurser, studiemotiverande kurser och andra utbildningar som genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Beroende på vilken utbildning du vill läsa och dina personliga mål så finns det goda möjligheter till att dina studier leder till vidare studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet - men även direkt till arbete.

Du kan vända dig till våra studie- och yrkesvägledare eller till våra lärare för att få veta mer.

Studieformer

Hos oss hittar du utbildningar och kurser av olika slag. Vissa är på heltid, vissa på deltid och några kan du läsa på distans. Gemensamt för dem alla är att vi lägger stor vikt vid att skapa gemenskap och god stämning på skolan. Därför innehåller alla kurser också gruppaktiviteter som är gemensamma för hela skolan till exempel temadagar och friluftsdagar.

Vi stöttar dig under studietiden

Du är välkommen att studera hos oss oavsett vilka behov du har. Till exempel är en funktionsvariation eller svenska som andra språk är inga problem hos oss. Vi har stora möjligheter att anpassa studiegången efter dina individuella behov och stöttar dig hela vägen. Vår skola är öppen och tillgänglig för alla.

Läs mer om vilket stöd du kan få under studietiden

Vill du veta mer?

Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar och du är välkommen att höra av dig till någon av oss som arbetar på skolan.

Kontaktuppgifter till personal