Att studera vid Bollnäs folkhögskola

Bollnäs folkhögskola erbjuder ett brett urval av utbildningsmöjligheter. Här präglas studier och fritid av gemenskap och god anda i kombination med resurser som garanterar det senaste i fråga om såväl utbildning som utrustning.

Om skolan

Huvudskolan i Bollnäs ligger i en naturskön omgivning vid Ljusnans strand. Bollnäs centrum och badstrand finns inom bekvämt promenadavstånd. Våra undervisningslokaler är ljusa och rymliga och anpassade för de olika utbildningarna samt elevernas behov. Vi har ett fint bibliotek, en stor gymnastiksal och ett välutrustat gym. På skolan finns också ett trivsamt internat där du som elev erbjuds individuellt boende.

I Bollnäs erbjuder vi goda konferensmöjligheter med lokaler i olika storlekar som rymmer upp till 280 personer. Skolan har en fin restaurang med engagerad personal både vad gäller matlagning och service. Vårt mål är att hälften av alla måltider ska vara gröna, det vill säga vegetariska eller veganska. Vi har även ett stort fokus på att vår mat ska innehålla KRAV-märkta och ekologiska råvaror från Sverige.

Folkhögskolan grundades år 1886 och har blivit tillbyggd och renoverad i flera omgångar. Med start under hösten 2021 kommer ytterligare renoveringar och nybyggnationer att göras för att ge skolan ett lyft.

Förutom huvudskolan i Bollnäs så har skolan filialer i Söderhamn, Ockelbo och Gävle.

Bollnäs folkhögskola är stolta över att vara både HBTQ- och miljöcertifierade.

Kurser och utbildningar

Vi erbjuder en rad olika utbildningar för dig som vill fördjupa dina kunskaper inför vidare studier, arbetsliv eller för ditt personliga intresse.

På huvudskolan i Bollnäs finns Allmän kurs (grundskole- och gymnasienivå) och Allmän kurs med extra svenska (grundskolenivå) samt Musiklinjen med fem olika inriktningar; jazz, folkmusik, klassisk, singer-songwriter och ljudteknik/musikproduktion. Här finns även Skrivarlinjen och Pennspetsen.

Allmän kurs (grundskole- och gymnasienivå) och Allmän kurs med extra svenska (grundskolenivå) finns även på vår filial i Söderhamn. Konstskolan finns i Gävle och Trädgårdsutbildningen håller till i Ockelbo, på Wij trädgårdar.

Bollnäs folkhögskola erbjuder även etableringskurser, studiemotiverande kurser och andra utbildningar som genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Beroende på vilken utbildning du vill läsa och dina personliga mål så finns det goda möjligheter till att dina studier leder till vidare studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet - men även direkt till arbete. Läs mer om den utbildning som du är intresserad för mer information.

Studieformer

Hos oss hittar du utbildningar och kurser av olika slag. Vissa är på heltid, vissa på deltid och några kan du läsa på distans. Gemensamt för dem alla är att vi lägger stor vikt vid att skapa gemenskap och god stämning på skolan. Därför innehåller alla kurser också gruppaktiviteter som är gemensamma för hela skolan till exempel temadagar och friluftsdagar.

Läs mer om plats- och distansundervisning på respektive utbildningssida

Stöd under studietiden

Vi har ett stort fokus på tillgänglighet och att skolan ska vara öppen och inkluderande för alla. Till exempel så är svenska som andra språk eller funktionsnedsättning inte ett hinder för studier vid våra utbildningar. Vi har stora möjligheter att anpassa studiegången efter dina individuella behov.

Läs mer om hur vi jobbar för tillgänglighet och extra stöd

Vill du veta mer?

Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar och du är välkommen att höra av dig till någon av oss som arbetar på skolan.

Kontaktuppgifter till personal