`•À

Utvärdering av samtalsgrupper med syftet att främja psykisk hälsa för personer 65 år och äldre i Gävleborgs län

Forskare vid Region Gävleborg genomför tillsammans med forskare vid Högskolan Gävle och Högskolan Dalarna ett forskningsprojekt som syftar till att utvärdera på vilket sätt samtalsgrupper för personer som är 65 år och äldre främjar den psykiska hälsan.

Åldrandet är förknippat med riskfaktorer för psykisk ohälsa. Med en högre risk för psykisk ohälsa kan också en ökad risk för suicid följa. I Sverige tar cirka 1 200 personer sitt liv varje år, och högst suicidtal ses bland män 85 år och äldre. För att minska antalet suicid är ett omfattande förebyggande arbete nödvändigt och tidigare forskning visar på vikten av att använda sig av förebyggande insatser som har vetenskapligt stöd. Vetenskapligt stöd beskrivs för skolbaserade samtalsprogram, riktade till ungdomar, med fokus på att uppmärksamma psykisk ohälsa och suicid genom samtal och diskussioner. Utifrån att skolbaserade samtalsprogram har visat sig ha gott vetenskapligt stöd bör liknande samtalsprogram erbjudas äldre personer.

Riksförbundet Hjärnkoll erbjuder samtalsgrupper för äldre personer med syftet att främja psykisk hälsa, dock saknas kunskap om hur deltagande i dessa samtalsgrupperna påverkar deltagarnas psykiska hälsa. Det övergripande syftet med projektet är att utforska äldre personers, 65 år och äldre, uppfattningar och upplevelser av psykisk hälsa före och efter deltagande i samtalsgrupper som syftar till att främja psykisk hälsa. Forskningsprojektet genomförs under 2025-2026 i kommuner i Gävleborgs län, där den regionala Hjärnkollföreningen genomför samtalsgrupperna ”Vi pratar om livet”.  


Kontakt

Charlotte Roos, ansvarig forskare och avdelningschef FoU Välfärd.
Charlotte.roos@regiongavleborg.se
026-155009