Barn som anhöriga

När vårdnadshavare eller andra i familjen har svårigheter påverkas hela familjen, i större eller mindre grad. Barn som anhöriga är särskilt sårbara, då de är beroende av såväl den som drabbas som andra vuxna i familjen. Barn kan också ha svårare att förstå det som händer och orsakerna till varför.

I dessa situationer riskerar barn att påverkas negativt av vuxnas egen oro, förändringar i vardagen, i vissa fall stort ansvarstagande och bristande omsorg samt svåra upplevelser. Svårigheter i familjen kan även påverka vårdnadshavarens möjligheter att ge barnen stöd och situationen kan försvåras ytterligare om man inte kan prata om det. För vårdnadshavarna kan det vara svårt att prata om problemen och barn kan ibland ha svårt att ta emot informationen.

Situationerna kan skifta, i både allvarlighetsgrad och hur de hanteras i varje enskild familj samt av varje enskilt barn. Därför varierar även behoven och eventuella konsekvenser. En del situationer kan uppstå akut och vissa kan vara tillfälliga, medan andra kan följa med barnen under lång tid eller under hela uppväxten.

När det är ensamstående vårdnadshavare som har svårigheter kan barnets tillvaro påverkas påtagligt. Även om det är en vårdnadshavare som barnet inte bor huvudsakligen med kan barnet påverkas av dess svårigheter, både under umgänge och genom oro för hur vårdnadshavaren har det när de inte träffas. Det gäller även barn som bor i till exempel familjehem. 

Särskilt lagstöd för barn som anhöriga

Vårdgivaren har enligt lag (5 kap. 7 § HSL och 6 kap. 5 § patientsäkerhetslagen) ansvar att se till att det finns stödstrukturer i form av processer och rutiner för att uppmärksamma barn som anhöriga samt tillgodose deras behov av information, råd och stöd. Vårdgivare ska särskilt beakta barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med:

  • Har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning
  • Allvarlig fysisk sjukdom eller skada
  • Utsätter eller har utsatt barnet eller närstående för våld eller andra övergrepp
  • Missbrukar alkohol eller annat beroendeframkallande medel eller spel om pengar
  • Oväntat avlider

Material och stöd

Barns röster om att vara anhörig

Barns röster om att vara anhörig. Del 1

Barns röster om att vara anhörig. Del 2

Råd och stöd

Lathund barn som anhörig A5 (pdf)

Lathund barn som anhörig A6 (pdf)

Råd till föräldrar A5 (pdf)

 

Utbildningar

Barn som anhöriga – Våga fråga!

En digital utbildning som syftar till att ge vårdpersonal mer kunskap om hur barn som anhöriga kan uppmärksammas enligt Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap. 7§. Utbildningen ska ge ökad kunskap om barns situation och behov i familjer som omfattas av bestämmelsen. Den ska också ge ett stöd för att utveckla och förbättra rutiner och arbetssätt i verksamheten.

Utbildningen består av en genomgång gällande bestämmelsen om barn som anhöriga samt ett antal exempelfall som utgår från barns behov av information, råd och stöd. Den öppnar upp för reflektion över hur hälso- och sjukvårdens arbete ser ut idag samt hur dess arbete kan se ut framöver.

Utbildningen vänder sig till chefer och medarbetare inom hälso- och sjukvården.

Barn som anhöriga - Våga fråga! - Kompetensportalen