Tio år med drömmar

Sandstranden är oändlig, havet har den där lockande blågröna färgen, palmerna vajar i den lätta brisen och solskenet flödar.

Bilden känns igen från många kataloger över solsemestrar. Är det också drömmen framför alla andra? Krystallia Sakellariou vet. Cirka 350 gävleborgare har svarat på hennes fråga: Hur skulle din drömdag se ut?

- Det började för ungefär 10 år sedan. Jag och några vänner pratade om vad som var bäst, vad vi ville göra, vad lycka är och hur vi skulle göra för att känna oss nöjda, berättar Krystallia Sakellariou.

Svaren på frågan hamnade först på lappar, som hon började sortera. Hon såg mönster i svaren som hon fann intressanta.

- Därför började jag ställa samma fråga på alla platser jag kom till.

Lapparna fortsatte Krystallia Sakellariou att samla på tills hon åkte till Mexico. Då hade hon börjat filma. Från Gävleborg finns svaren på film, i texter och som ljudfiler.

- När jag får svar på frågan har jag fångat något flyktigt, något att ta med, en känsla av en person. Drömdagar blir ett sätt att närma mig människor på nya platser. Och det är väldigt intressant att se både likheter och skillnader mellan till exempel Sverige och Mexico.

Konstens funktion är att belysa företeelser i samhället, tolka det som sker och ge människor förklaringar eller hjälp att förstå sin omgivning. Därmed skiljer sig inte projektet Drömdagar Gävleborg, som Krystallia Sakellariou, genomför på uppdrag av Länskultur Gävleborg, från andra konstprojekt.

Krystallia Sakellariou reste under hösten 2011 under 20 dagar runt till länets samtliga tio kommuner. På ett sätt var det för henne att resa som turist i ett län som hon tidigare inte kände till. Ändå kom hon människor nära, människor som gärna delade med sig av sina drömdagar. På köpet kom hon också närmare länet genom att många delade med sig om vad som var viktigt för dem just där och då.

Krystallia Sakellario - Drömdagar