Symtom på postcovid kan kräva anpassningar på arbetsplatsen

Det är en fördel om arbetsgivare känner till vilka symptom som kan uppstå efter covid-19, eftersom inte alla får rätt diagnos och symptomen kan likna dem vid exempelvis utmattning.

Förekomsten av ångest och depression är cirka 40–60 procent högre för dem som blev sängliggande i en vecka eller mer i covid-19 jämfört med dem som hade lindriga symptom.

– Det är svårt att säga vad detta samband kan bero på, men möjliga förklaringar kan vara en kombination av oro för långsiktiga hälsoeffekter och kvarvarande fysiska symtom som begränsar sociala kontakter och bidrar till en känsla av hjälplöshet, säger Anikó Lovik, postdoktor vid Karolinska institutet.

– Det är också möjligt att svår covid-19 sätter i gång inflammatoriska processer som tidigare kopplats till ökad risk för psykisk ohälsa, fortsätter Anikó Lovik.

Postcovid definieras med symptom som kommer under eller efter sjukdomstillfället, pågår i 12 veckor eller mer och där ingen annan förklaring till symptomen finns.

Patienter med postcovid blir inte alltid trodda vid möte med sjukvården. De kan ofta diagnostiseras med exempelvis utmattning utifrån nedanstående vanliga symtom vid postcovid:

  • Hjärt- och andningsbesvär
  • Trötthet/utmattning
  • Nedstämdhet
  • Kognitiva besvär
  • Smärtor
  • Cirkulationssyndrom, POTS, som kan ge yrsel, hjärtklappning och svimningskänslor

Även om det fortfarande finns många kunskapsluckor när det gäller postcovid fungerar arbetsgivarens ansvar för rehabilitering på samma sätt som vid andra sjukdomar. Det innebär till exempel att anpassa arbetet så att den som är sjukskriven kan komma tillbaka till jobbet i sin takt.

Tips och råd vid anpassning av arbetet vid postcovid finns i länkarna nedan.

Läs mer

Covid-19 och långtidscovid – vägledning för chefer | Safety and health at work EU-OSHA (europa.eu)

Tillvägagångssätt vid arbetsanpassning - Arbetsmiljöverket (av.se)