Likabehandling: Samtal och reflektioner gör konkret verkstad av handlingsplaner
För kollegorna på Kultur Gävleborg är frågan om hbtqi, likabehandling, inkludering och representation ständigt närvarande. Det är en bärande del av vardagen och för de gemensamma reflektionerna i det normkritiska perspektivet på jobbet.
Josephine (Joffe) Rydberg och Erik Anderman arbetar som verksamhetsutvecklare för två av de verksamhetsområden som ingår i Region Gävleborgs kulturuppdrag. Här intill berättar de lite mer om hur de gör verkstad av dessa frågor.
Hur håller ni frågan om likabehandling, inkludering och hbtqi levande?
– Vi utbildar oss, samtalar med varandra, tar in inspiration utifrån, säger Erik. Vi formulerar och omprövar gamla ”sanningar”. Det är inget vi gör lite då och då utan det är en kontinuerlig och återkommande del av uppdraget. Vi har en väldigt konkret och ambitiös handlingsplan för tillgänglighet som vi ständigt återkommer till för att se till att vi inte tappar bort oss, säger Erik.
Joffe ger några exempel:
– Några kollegor har gått en barnrättsutbildning vilket lett till att de delvis ändrat arbetssätt i förhållande till ungdomarna i orkestrarna de jobbar med, och vi har arbetat för att synliggöra och öka kunskapen om de nationella minoriteterna. Likabehandling spänner över så många perspektiv, och vi behöver vara uppmärksamma på dem allihop. Det är ett strategiskt utvecklingsarbete samtidigt som det är mycket hands on, på en göra-nivå. Samtalet och reflektionerna tillsammans är viktiga grundstenar och det för oss framåt. Vi utvecklas hela tiden.
Hur märker man av det som medarbetare och som besökare/patient/kund/kulturskapare/kulturupplevare?
– Vi är till för länets alla invånare och behöver hela tiden utveckla förmågan att spegla alla dem. I likabehandlingssammanhang är representation en viktig aspekt, att olika grupper i samhället – exempelvis utifrån kön, etnicitet, ålder, funktionsvariation, sexuell läggning eller socioekonomisk bakgrund – inte bara finns synliga utan också är delaktiga i olika sammanhang. För vår del handlar det om att ha det samtalet med de arrangörer och konstutövare vi stöttar i allt vi gör, säger Erik. ”Hur gör ni för att det här arrangemanget eller den här kulturupplevelsen ska vara en tillgänglig, välkomnande och trygg plats för alla?” är en bra ingång till dialog med våra samarbetspartners.
– Det är det ena, hur de som skapar kulturen och de som tar del av den, kan känna trygghet i att det här är för dem, oavsett bakgrund och så vidare, säger Joffe. Sedan har vi det interna perspektivet. När vi rekryterar poängterar vi att vi jobbar aktivt med likabehandling, inkludering och hbtqi, och att vi välkomnar alla nya kollegor. Dessutom har vi en seminarieserie där vi bjuder in till en återkommande mötesplats för interna och avdelningsspecifika samtal om de här frågorna.
Varför gör ni det här?
– Vi gör det av respekt för varandra och i slutändan de vi är till för, konstaterar Joffe.
Likabehandling och hbtqi i Region Gävleborg
- Region Gävleborg ska vara en trygg arbetsplats för alla medarbetare med en hållbar arbetsmiljö fri från ohälsa och diskriminering.
- Det här är en av de verksamheter som har gått i bräschen för inkludering, jämlikhet, likabehandling och hbtqi. Det är viktiga perspektiv för Region Gävleborg, av respekt för dem vi är till för, för oss själva och för varandra.
Region Gävleborg ska vara en attraktiv arbetsgivare som värnar om mångfald och inkludering och det finns en nolltolerans mot diskriminering.
Region Gävleborg vill rekrytera och behålla medarbetare med alla bakgrunder. Alla behövs.