Förbättrat stöd och medel för fysisk aktivitet och FaR
Region Gävleborg satsar på att stärka arbetet med fysisk aktivitet på recept (FaR). Nu finns en FaR-lots på hälsotorg, nya e-utbildningar i Kompetensportalen och förbättrat informationsmaterial. Under 2025 kan dessutom hälsocentraler söka upp till 70 000 kronor för att utveckla sitt FaR-arbete.
FaR-lots hos hälsotorg
En FaR-lots finns sedan i höstas på hälsotorg. Detta innebär att patienter som får FaR och som bedöms vara i behov av extra stöd och vägledning för att följa ordinationen, kan remitteras eller hänvisas till hälsotorg. FaR-lotsen följer patienten så länge behov finns, upp till ett år.
– Som FaR-lots kan hälsotorg erbjuda patienter motiverande samtal och coachning gällande sitt FaR. På hälsotorg arbetar hälsopedagoger och vår FaR-lots fungerar som ett komplement till de ordinarie FaR-uppföljningarna hos förskrivaren, säger Stina Hamrin, biträdande vårdenhetschef på hälsotorg.
Bland förskrivare i Region Gävleborg har nyheten om FaR-lots mottagits väl. Psykiatrisjuk-sköterska/KBT terapeut Ninni Ekström förskriver FaR regelbundet och ser positivt på att det nu finns en FaR-lots:
– Allt som kan bidra till att våra patienter kan få stöd att vara fysiskt aktiva är mycket värdefullt, säger Ninni Ekström.
Hälsotorg är nu redo att ta emot patienter med FaR.
– Vi välkomnar förskrivare att använda FaR-lots när ni ser behov av extra stöd hos era patienter. Sprid gärna nyheten vidare till förskrivare av FaR inom Region Gävleborg så att patienterna får möjlighet att ta del av det stöd som erbjuds, uppmanar Stina Hamrin på hälsotorg.
Förbättrad patientinformation och nya utbildningar
Utöver FaR-lots har andra förbättringar tagits fram. Bland annat har den tidigare patientinformationen reviderats och den nya informationen finns både i lättläst version och översatt till flera olika språk. Informationen kan lämnas till patienter tillsammans med receptet, som komplement till den muntliga informationen. Materialet hittar du här: Patientinformation om levnadsvanor – Samverkanswebben.
I projektet har det också satsats på att ta fram e-utbildningar kopplat till FaR, dels en utbildning i rådgivande samtal vid otillräcklig fysisk aktivitet dels en utbildning i förskrivning av FaR. Utbildningarna har tidigare getts fysiskt och är obligatoriska för att få förskriva FaR.
– Genom att göra utbildningarna i digitalt format blir de mer tillgängliga och vår förhoppning är därmed att fler ska ha möjlighet att ta del av dem, säger Sofia Gille, projektledare.
Hälsocentraler kan ansöka om ekonomiska medel
Projektet finansieras av statsbidrag och Region Gävleborg har fått statsbidrag även för 2025. I år kommer medlen till stor del att användas till att ge stöd i att utveckla arbetet med fysisk aktivitet och FaR på hälsocentralerna. Det innebär att varje hälsocentral kan ansöka om ekonomiska medel, upp till 70 000 kronor, för att genomföra ett utvecklingsarbete kopplat till fysisk aktivitet och FaR.
Vill du veta mer?
Har du frågor om FaR-lots hittar du kontaktuppgifter till hälsotorg här: Hälsotorget - 1177.
Har du frågor om FaR, medel för utvecklingsarbete eller om FaR-projektet i stort, kontakta Sofia Gille, sofia.gille@regiongavleborg.se