Valideringsarbetet nationellt

Europeiska rådet antog 2012 en rekommendation om validering av icke-formellt och informellt lärande. Enligt rekommendationen bör medlemsstaterna ha inrättat arrangemang för validering senast 2018. Arbetet har därefter fortsatt på nationell nivå och regeringen tillsatte Valideringsdelegationen 2015-2019 vilken haft i uppdrag att följa, stödja och driva på ett samordnat utvecklingsarbete inom valideringsområdet. 

SeQF – Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande är ett system för att utforma kvalifikationer som baseras på läranderesultat. Kvalifikationerna är nivåplacerade på 8 olika nivåer som anger hur avancerade kvalifikationens innehåll är. SeQF är kopplat till den Europeiska referensramen EQF, European Qualifications Framework for Lifelong Learning. Syftet är att göra det lättare att jämföra kvalifikationer från utbildning och arbetsliv nationellt och internationellt. 

Myndigheten för yrkeshögskola (MYH) har från 2020 regeringens uppdrag att stödja utvecklingsarbetet kring validering nationellt och regionalt. Uppdraget innebär att MYH ska sprida kunskap och övergripande information om validering, bland annat för att visa på möjligheterna så att fler ska kunna få sin kompetens synliggjord och erkänd. Uppdraget gäller i avvaktan på att regeringen fattar beslut om långsiktig hantering av valideringsuppdraget. 

ESF-projekt BOSS, Branschvalidering – Operativ och Strategisk Samverkan, är ett projekt som finansieras av Europeiska Socialfonden och pågår under perioden 1 januari 2018 till 30 april 2023. Projektet vänder sig till företrädare för centrala branscher som arbetar med att utveckla och kvalitetssäkra validering av yrkeskompetens.

Europeiska Socialfonden finansierar projektet Valideringslyft där nationella och regionala aktörer samverkar för att skapa en regional infrastruktur för validering i arbetsliv och utbildning. Valideringslyft pågår under perioden 1 december 2020 till 31 december 2022.

Kontakt