Olika gårdar i Hälsingland,
27 maj kl 10:00

Hälsingegårdsdagarna den 27-28 maj är en perfekt helg att resa runt och upptäcka Hälsinglands genuina världsarv. Under dagarna kan du hälsa på i Världsarvet Hälsingegårdar och dessutom smaka på ett kärt matarv – hälsingeostkaka – med recept lika unika och många som gårdarna där de serveras.

Vad är en fastbandhage och hur byggs den?  Vilken blir ”Årets hälsingeostkaka”? Vill du kika in i Sveriges senaste världsarv?
 
Allt det här och lite till får du svar på under Hälsingegårdsdagarna. Det är ett välfyllt program som erbjuds och två av gårdarna, Ol-Mårs i Alfta och Jon-Lars i Flor, håller exklusivt öppet och visas endast den 27 och 28 maj.

På Bortom Åa i Fågelsjö kan du speciellt för helgen prova traktens festmat flötgröt. I Galven anordnar Arbrå hemslöjdsförening kurs i att bygga en fastbandhage. Många av gårdarna som håller öppet under helgen kommer att erbjuda guidning.

I Ovanåker anordnas extra många aktiviteter längs Hälsingegårdarnas väg med allt från filmvisning, guidning och smaka hälsingeostkaka. Öppet hus, programsläpp inför sommaren, öppna caféer, butiker och bagerier med nybakat tunnbröd är andra exempel på vad som erbjuds.

Program Hälsingegårdsdagarna 2017.pdf

Öppna gårdar i Bollnäs
Öppna gårdar Nordanstig
Öppna gårdar i Hudiksvall
Öppna gårdar i Ljusdal
Öppnas gårdar i Ockelbo
Öppna gårdar i Ovanåker
Öppna gårdar i Söderhamn


Årets Hälsingeostkaka på Ystegårn, Hillsta, i Forsa

Smaka hälsingeostkaka i hela landskapet

Under Hälsingegårdsdagarna kan du smaka på ett kärt matarv – hälsingeostkaka – på flera stället. Det har visat sig att traditionerna och recepten skiljer sig beroende på vart i Hälsingland du befinner dig och du får nu möjlighet att smaka på olika varianter av matarvet. Ostkaka gjord på fjällkomjölk, med saffran eller utan, gnisslig eller slät och med tillbehör som saftsås, grädde och sylt. En italiensk ostkakevariant eller kanske rent av kall ostkaka på en knäckemacka.

– Många gårdar serverar ostkaka under helgen. Varje gård har sitt recept på ostkaka och sitt sätt att servera ostkaka, vilket gör helgens stora utbud till en spännande resa för den intresserade. Hos oss serverar vi ostkaka på olika vis, både traditionellt uppvärmd med jordgubbssylt och vispad grädde som tillbehör men även kall på hårt bröd, berättar Stephanie Kristofers, en av de gårdsägare som har öppet under helgen.

Årets hälsingeostkaka 2017

På Ystegård i Hillsta, Forsa anordnar föreningen Matvärden under lördagen tävlingen årets hälsingeostkaka för andra året i rad.

- Det vi vill med tävlingen är, förutom att avgöra vem som gör den godaste ostkakan, att lyfta ostkakans historia och att få ta del av det rika utbud och matarv som finns i gårdarna genom generationer av kunskap, samt att sätta hälsingeostkakan på Sverigekartan. Alla är välkomna att tävla, säger tävlingsledare Hélène Westelius, Matvärden.

Att sitta i tävlingsjuryn är ett populärt uppdrag och årets jury består av idel kända matprofiler.

Årets hälsingeostkaka - jury

Malin Söderström, juryordföranden, kock och krögare 
Markus Westh, finalist i Årets Kock 2015, kock på Månses Design i Söderhamn
Christina Möller, ordförande i Gastronomiska Akademiens Vänner, jury i Årets Unga kock 
Per Hjärpsgård, VD Visit Glada Hudik, ostkakeälskare (Per är även stjärnan i den film som ligger ute som inspiration.)
 
Tävlingen pågår den 27 maj 11.00-13.00, med prisutdelning 14.00. I samband med tävlingen på lördag kommer Forsa Gårdsmejeri ha öppet hus och visa hur det går till att göra ostkaka. Ystegårn café och bistro har öppet hela helgen med försäljning av ostkaka och andra delikatesser.

Ystegårn, Hillsta, i Forsa