27-28 maj Hälsingegårds-dagarna

Olika gårdar i Hälsingland,
27 maj kl 10:00

Smygstarta sommaren med Hälsingegårdsdagarna 27-28 maj. Hälsingegårdsdagarna är en perfekt helg att resa runt och upptäcka Hälsinglands genuina världsarv.

Lagom till Mors dag öppnar hälsingegårdarna för säsongen och några av dem håller enbart öppet den här helgen

Under Hälsingegårdsdagarna kan du hälsa på i Världsarvet Hälsingegårdar och dessutom smaka på ett kärt matarv – hälsinge ostkaka – med recept lika unika och många som gårdarna där de serveras.

Smaka Hälsingeostkaka

Förra årets Hälsingegårdsdagar var en riktig publiksuccé så temat SMAKA HÄLSINGEOSTKAKA återkommer i år igen. Vi erbjuder ett unikt tillfälle att provsmaka de olika specialiteterna som erbjuds på gårdarna; ostkakor på fjällkomjölk, med saffran eller utan, gnisslig eller slät och med saftsås, grädde, sylt eller kanske rent av kall på en knäckemacka.

Men inte bara ostkaka finns på programmet denna helg utan mängder av guidningar, föredrag, exklusiva visningar och andra aktiviteter. Vi fyller succesivt på med programmet.

En till publikfavorit återkommer i år och det är tävlingen ”Årets Hälsingeostkaka 2017”.

Syftet med tävlingen är, förutom att avgöra vem som gör den godaste ostkakan, att lyfta ostkakans historia och att få ta del av det rika utbud och matarv som finns i gårdarna genom generationer av kunskap, samt att sätta Hälsingeostkakan på Sverigekartan.
Alla är välkomna att tävla, både professionella och amatörer.

Tävlingen kommer i år äga rum på Ystegårn, Hillsta, i Forsa. Forsa Gårdsmejeri kommer att ha öppet hus under lördagen och visa hur det går till att göra ostkaka. Ystegårn café och bistro har öppet hela helgen.