Stöd och hjälp – suicidprevention
Fakta och statistik
Folkhälsomyndighetens sida för dig som arbetar med att förebygga självmord.
I följande två statistikdatabaser kan du själv söka den statistik som du behöver.
Socialstyrelsens statistikdatabas: Dödsorsaksregistret
Folkhälsomyndighetens statistikdatabas: Psykisk hälsa - Nationella folkhälsoenkäten (HLV)
Här hittar du resultat på Nationella Folkhälsoenkäten för vårt län.
Nationella folkhälsoenkäten - Hälsa på lika villkor
Tio år utan förbättring - rapport Suicide Zero
Nu krävs stora insatser för ungas psykiska hälsa. Suicide Zero har tillsammans med Kairos Future tagit fram en bra rapport om barn och ungas psykiska hälsa och ger flera konkreta råd till beslutsfattare och ansvariga aktörer.
Förebyggande metoder
MHFA är ett vetenskapligt utvärderat och internationellt första hjälpen-program vid olika psykiska tillstånd. Målet är att rädda liv genom ökade kunskaper om psykiska sjukdomar och självmord. Programmet används på flera håll i vårt län och nationellt.
MHFA - Första hjälpen till psykisk hälsa
YAM är ett program för skolelever som främjar diskussion, utvecklar färdigheter för att möta livets svårigheter och ökar kunskap om psykisk hälsa. YAM har visat sig vara effektiv i en studie bland drygt 11 000 skolelever i tio EU-länder. Programmet används på flera håll i landet och syftar till att minska självmordshandlingar bland skolelever.
YAM - Youth Aware of Mental health
Psykiatri Skåne har tagit fram en webbutbildning för att öka kunskapen hos medarbetare inom vård och andra verksamheter där man möter människor som kan vara suicidbenägna. Utbildningen kallas SPiSS - Suicidprevention i Svensk Sjukvård men är relevant även för andra verksamheter utför sjukvården såsom socialtjänsten, hemtjänst, skola, polis, kriminalvård med mera. Metoden används inom hälso- och sjukvården i Region Gävleborg.
SPiSS – Suicidprevention i svensk sjukvård - Webbutbildning – Region Skåne
Policys och riktlinjer
För hälso- och sjukvård
Suicidnära patients omhändertagande inom primärvård och somatisk specialistvård - Region Gävleborg
Vård av suicidnära patienter - Vårdprogram vuxenpsykiatri
Suicidprevention vårdprogram VO BUP
För kommunal verksamhet
Kommunala strategier/handlingsplaner
Händelseanalys
Då en händelse inträffat som medfört att en patient kommit till allvarlig skada, eller kunde ha skadats allvarligt, bör en händelseanalys utföras. Analysen ger kunskap om hur och varför händelsen inträffade. Den ger även information om vilka åtgärder som bör vidtas för att förhindra att liknande händelser upprepas. Här kan du läsa mer om metoden.
För hälso- och sjukvård
Händelseanalys - Region Gävleborg
För kommunal verksamhet
Många unga som tar sitt liv har inte haft kontakt med hälso- och sjukvården. Det är därför viktigt att även kommuner gör händelseanalyser i dessa fall. Nedan finns information om detta.
Socialstyrelsen - Film om vikten av att göra händelseanalyser gällande barn och unga
Intresseorganisationer
Intresseorganisationer spelar en viktig roll i det suicidpreventiva arbetet. Exempelvis erbjuder de utbildningar, föreläsningar och kampanjer. Här finns länkar till några av dem: