Vinnare av länsfolkhälsopriset
Vinnare av länsfolkhälsopriset från 2017 och framåt med motiveringarna.
2021 - Kultur Gävleborg och Logopedenheten Region Gävleborg
![]() |
|
Karin Myrberg och Rose-Marie Svensson, Logopedenheten och Cajsa Blank, Kultur Gävleborg. |
Att kunna tala och kommunicera i förskoleåldern är en förutsättning för att kunna ta till sig kunskap senare i skolan. Barn med språksvårigheter behöver extra mycket stöd för att utveckla sitt språk och högläsning tillsammans med en vuxen är viktigt för denna grupp. Därför får Kultur Gävleborg och Logopedenheten Region Gävleborg årets folkhälsopris för sitt utvecklande, testande och vetenskapligt utvärderande av det nya arbetssättet Läs på recept.
2020 - Gävleborgs Parasportförbund
Parasportförbundet arbetar för god och jämlik hälsa genom inkludering av fler i idrottsrörelsen med målsättningen: "Bättre idrott för fler - tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningarna för personer med funktionsnedsättning att bli fysiskt aktiva!" I sitt arbete utgår Parasportförbundet utifrån fyra strategiska områden som innehåller såväl hinder som möjligheter till idrotts för fler: individens förutsättningar, samhällets insatser, samhällets utformning, och individens framgångsfaktorer. Ett strategiskt och målinriktat arbete som med sin utgångspunkt i analys av hinder och möjligheter kan inspirera fler till ett strategiskt arbete för god och jämlik hälsa.
2019 - RFSL Gävleborg
RFSL Gävleborg har genom sin verksamhet bidragit till att skapa en god och jämlik hälsa för unga HBTQ personer i länet och därmed bidragit till ett hållbart Gävleborg med ett samhälle som är tillgängligt och inkluderande för alla. Genom sociala träffpunkter både fysiskt och via digitala kanaler samt genom självstärkande föreläsningar och aktiviteter har RFSL Gävleborg lyckats skapa ett forum, där HBTQ personer har känt sig trygga att utveckla sin identitet och kunna vara sig själva samt minskat känslan av ensamhet. En stark självkänsla är en viktig förutsättning för att kunna påverka sin livssituation och sin hälsa. Som ett komplement till dagens digitala kanaler har RFSL Gävleborg skapat naturliga samtalsforum där gruppen unga HBTQ personer kan mötas och utvecklas tillsammans.
2018 - Frida Wiklund och Emelie Carlson Lejon, folkhälsofunktionen, Folktandvården Gävleborg
Frida och Emelie har arbetat fram en samverkan mellan tandvård och barnavårdscentraler. Arbetet bedrivs nu tillsammans för att alla barn och vårdnadshavare ska få samma vård. Barn med risk för karies hittas tidigare och ett förbyggande arbete kan startas. Samverkan ger stora vinster då munhälsan är tydligt kopplad till övrig hälsa. Frida och Emelie jobbar outtröttligt och på ett motiverande sätt och har fått igenom stora förändringar. Dom förtjänar att uppmärksammas.
2017 - Madelene Järpenstråle, samordnare/skolutvecklare vid Bessemerskolan, Sandviken
Madelene Järpenstråle tilldelas Länsfolkhälsopriset 2017 för sin outtröttliga förmåga att bistå med kunskap om jämställdhet- och likabehandlingsfrågor. Bland annat har hon anordnat och hållit i en likabehandlingsutbildning för elever och personal på Bessemerskolan i Sandviken. Madelenes insatser har haft stor betydelse för enskilda individer. De har även bidragit till en bättre arbetsmiljö på Bessemerskolan.