Kulturarv
Kulturarv utgörs av vad tidigare generationer skapat och hur det i dag uppfattas, tolkas och förs vidare.
EU-kommissionen har föreslagit att utnämna 2018 till ett europeiskt kulturarvsår. Gävleborg har som första region i Europa både skrivit, fått beviljat och påbörjat projektet Kulturarvet, Nyckeln till framtiden 2017-2019.
- Det är med stolthet jag kan konstatera att Gävleborg är den region som är först ut med att lansera ett projekt som tar fasta på EU:s beslut att utropa 2018 till ett kulturarvsår, säger Alf Norberg (V) ordförande i kultur- och kompetensnämnden Region Gävleborg.
Upptäck, upplev, uppskatta
Projeket vill lyfta fram Gävleborgs kulturarv som en regional utvecklingsfaktor. Genom att ta tillvara kulturarvens attraktivitet och upplevelsevärde ska kunskapen och stoltheten kring länets kulturarv öka.
Projektet ägs av Region Gävleborg och finansieras av Region Gävleborg och Länsstyrelsen. Projektledare är Lena Landström, världsarvskoordinator på Länsstyrelsen.
AKTUELLT
-
Regionalt projekt får uppmärksamhet i London
Projektledare Lena Landström och Anna-Karin Ferm berättade om projekt Kulturarvet - Nyckeln till framtiden på AER:s vårseminarium i London. Projektet handlar om att inventera, inspirera och att fånga upp idéer om det som är på gång inför kulturarvsåret ...
-
Europeiska kulturarvsåret 2018
EU-kommissionen har föreslagit att utnämna 2018 till ett europeiskt kulturarvsår. Gävleborg nappade på utmaningen och har nu som första region i Europa både skrivit, fått beviljat och påbörjat projektet Kulturarvet – Nyckeln till framtiden 2017-2019.
-
Region Gävleborg satsar på Kulturarvsår 2018
Regionstyrelsen har beviljat kultur- och kompetensnämndens ansökan om att satsa drygt tre miljoner kronor i regionala utvecklingsmedel till projektet Kulturarvsåret 2018.