Podda - ett sätt att förbättra den psykiska hälsan

AnnKatrin Noreliusson aktiv i Föreningsnätverket för psykisk hälsa Gävleborg genom Attention Hudiksvall och OCD-förbundet har lång erfarenhet av att podda om de ämnen hon brinner för: NPF och OCD (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och tvångsproblematik).

Hur kommer det sig att du valt att engagera dig i Attention och OCD förbundet?

Jag vill hjälpa till och förändra tillvaron för familjer likt vår, de som sliter med NPF och särskilt där det finns OCD i familjen.

OCD är en svår diagnos och det är inte bara den som är drabbad utan hela familjen plågas på olika sätt. Om de anhöriga inte får stöd och kunskap blir lidandet onödigt stort för hela familjen.

Hur jobbar du idag med att påverka situationen för målgruppen med psykisk ohälsa?

  • Jag och min man driver två poddar, Familjebalanspodden och Tvångspodden.
  • Jag är ordförande i Attention Hudiksvall
  • Ledamot i OCD-förbundets styrelse nationellt.
  • Driver OCD-hjälpen för anhöriga, en medlemsklubb för att ge gemenskap, stötta och öka kunskapen vid OCD.
  • I startgroparna för ännu en medlemsklubb som kommer att heta Anhörighjälpen - psykiatri & npf i samverkan med en kollega. Inriktning självmedkänsla och ACT.
  • Jag ingår i Föreningsnätverket för psykisk hälsa Gävleborg

Du har bland annat valt att göra poddar. Varför podda? Vad är fördelar och vad kan vara svårigheter med att podda?

– Ja du, varför podda? Starten var att jag lyssnade på Författarpodden för sex år sedan och kände att jag vill starta en jag med, en inom mitt område. Då föddes Familjebalanspodden - en podcast om npf och psykisk hälsa.

Mitt största varför med att podda är att få dela med mig av det jag tycker är viktigt. Att få ge röst och stötta och att få lyfta viktiga delar som kanske kan vara svårt att hitta annars. Jag har fått mejl om att jag räddat familjer genom att de lyssnat på podden och fått ökad kunskap.

Fördelar är att jag får ge mina lyssnare av min kunskap och det som mina fantastiska gäster delar med sig av.

Svårigheter kan vara att det tar tid att redigera, det behövs uthållighet och inte tröttna. Om det tar mig 1,5 timme att boka gäst och spela in så tar det min redigerare (maken) minst den dubbla tiden, ibland mer innan avsnittet kan läggas ut.

Om någon förening skulle vilja börja podda. Har du några tips att ge?

Läs på om hur det går till innan ni kastar er ut, så gör jag sällan och så får jag slita mitt hår i onödan..

Börja enkelt, men ändå med en slags bra bas i liten mixer och bra mic/headset. Ljudet är superviktigt när man ska lyssna, jag själv slutar lyssna direkt om en podd har dåligt ljud, eller om de som pratar har Öhh ehh i varje mening. Sånt behöver redigeras bort. Fast alla är ju inte så petiga som jag är.