GLP1-analoger - Läkemedelsbrist

Flera GLP1-analoger är för närvarande restnoterade eller har bristande leveranssäkerhet.

Tillgänglighet

25 januari 2024 enligt Läkemedelsverkets restlista

Läkemedel

Styrka

Åter tillgänglig*

Ozempic

0,25 mg

240404**

Ozempic

0,5 mg

240404**

Ozempic

1 mg

240404**

Rybelsus

3 mg

Tillgänglig

Rybelsus

7 mg

Tillgänglig

Rybelsus

14 mg

Tillgänglig

Trulicity

1

Tillgänglig

Victoza

6 mg/ml

Februari 2024

* Observera att tillgängligheten enligt tabellen ovan kan förändras beroende på bland annat efterfrågan och lokalt apoteks lagerhållning.

** Regelbundna leveranser kommer under restsituationsperioden men förväntas inte täcka hela efterfrågan.

För patienter med recept på GLP1-analog, undersök i första hand om läkemedlet kan finnas på lager hos öppenvårdsapoteken. För aktuella lagersaldon på apotek, se www.fass.se.

Det förekommer att Ozempic förskrivs som läkemedel för viktnedgång, denna indikation är ännu inte godkänd av Läkemedelsverket och subvention saknas. En förskrivning för patienter som har diagnos obesitas men inte diabetes, riskerar att göra så att patienter med diabetes blir utan läkemedel. 

Behandlingsalternativ 

En rekommendation från NAG LOK (Nationell ArbetsGrupp för läkemedelskommittéernas nationella nätverk, LOK - Janusinfo.se) gällande blodsockersänkande läkemedelsbehandling vid typ 2 diabetes vid brist på GLP1-analoger har publicerats: 

  • Högriskpatienter: För GLP-1-behandlade patienter med behov av sekundärprofylax (hjärtsjuka och njursjuka) kan byte till SGLT-2-hämmare ske. Observera risk för ketoacidos vid akut sjukdom och/eller intorkning. Vid hjärtsvikt bör inte DPP-4 hämmaren Onglyza användas. 

  • För patienter där behandlingsmålet primärt är god glykemisk kontroll: Se över om GLP1-behandling haft en HbA1c-sänkning på minst 5 mmol/l, har den inte haft det överväg att läkemedlet sätts ut. För patienter där behandlingen varit effektiv överväg byte till i första hand till viktneutral blodsockersänkande behandling: metformin, DPP-4-hämmare eller SGLT-2-hämmare. 
    Rybelsus har inte i studier visat någon kardioprotektiv effekt. Behandlingen kräver disciplin vid användandet på grund av dålig biotillgänglighet vilket ställer krav på att patienter kan följa de behandlingsinstruktioner som finns under rubriken Administreringssätt i Fass. Rybelsus kan vara ett alternativ för vissa patienter men har en betydligt högre dygnskostnad än för DPP-4 hämmare eller SGLT-2 hämmare.

Generellt rekommenderas att en utvärdering med nytt HbA1c sker efter 2 månaders behandling om preparatbyte sker.

Dygnskostnad för ett urval av diabetesläkemedel

Läkemedel Dygnskostnad (kr/dygn)
Metformin 0,86
Sitagliptin 100 mg (DPP-IV hämmare) 4,45
Trajenta 5 mg (DPP-IV hämmare) 12
Forxiga 10 mg (SGLT-2 hämmare) 14
Jardiance 10 mg, 25 mg (SGLT-2 hämmare) 14–16
Synjardy (SGLT-2 hämmare + metformin) flera styrkor 14–16

Källa Prislistan | Diabeteshandboken och www.fass.se

Diaregs behandlingsalgoritm

Typ 2-diabetes – behandlingsalgoritm 2023 (pdf)

Vid frågor – kontakta lakemedelsenheten@regiongavleborg.se