Alla över 40 år samt gravida välkomnas till vaccination mot covid-19

1 juni välkomnas invånare 40-44 år till bokning för vaccination mot covid-19. Vaccination erbjuds också för gravida över 18 år som passerat vecka 12+0.

Tidbokningen för vaccination mot covid-19 är nu öppen för alla invånare från 40 år och uppåt. Personer som är 18-39 år och tillhör riskgrupp kan också fortsätta att boka tid.

Region Gävleborg välkomnar också gravida över 18 år som passerat graviditetsvecka 12+0 att boka tid för vaccination, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.

Studier har visat att man inte kan utesluta att graviditet ökar risken för allvarlig covid-19-sjukdom. Det finns en ökad risk för behov av sjukhusvård och intensivvård för den gravida, samt ökad risk för prematur förlossning vilket i sin tur medför ökade risker för barnet.

Därför rekommenderas nu vaccination för alla gravida från vecka 12+0. Bedömningen är att gravida har minst samma grad av nytta och risk vid vaccination som övriga vuxna.

Vacciner mot covid-19 är godkända att ges till gravida under hela graviditeten. Varken i studier eller i säkerhetsuppföljningar har det framkommit att gravida har ökad risk för biverkningar vid vaccination jämfört med icke gravida.

– När det nu står klart att Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor att vaccinera sig, ska Region Gävleborg snabbt se till att alla blivande mammor i länet får trygg och tillgänglig tillgång till skyddet, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

– Och eftersom massvaccinationen nu löper så smidigt och väl som den gör i Gävleborg, beslutas också att ännu en ny grupp av länsborna välkomnas att sätta sprutan i armen, säger Lahenkorva.

Just nu vaccineras:

• Personer 40 år och äldre (födda fram till 31 december 1981)
  • Personer 18-39 år i riskgrupp
  • Gravida över 18 år från vecka 12+0
  • Personer som har hemtjänst eller hemsjukvård och personer över 18 år som de bor med
  • Personer i dialysbehandling och personer över 18 år som de bor med
  • Personer som genomgått eller ska genomgå benmärgs- eller organtransplantation och personer över 18 år som de bor med
  • Personer över 18 år med insats genom LSS eller personlig assistans
  • Viss personal i hälso- och sjukvård samt vård och omsorg

Så bokar du vaccination

Om du tillhör någon av de ovanstående grupperna kan du boka vaccinationstid via webbplatsen 1177.se/Gavleborg. Du kan logga in med hjälp av mobilt bank-id, bank-id på din dator, Telias e-legitimation eller Freja e-id plus.

Om du saknar bank-id eller e-legitimation kan du ringa 026-15 03 00. Observera att telefontjänsten behöver vara tillgänglig för personer som inte har möjlighet att boka digitalt. Du som har bank-id ska boka din vaccinationstid via webbplatsen 1177.se.